Испунити обавезе наложене из инспекције

Свјетлана Тадић
Испунити обавезе наложене из инспекције

БAЊAЛУКA - Предсједник Скупштине Спољнотрговинске коморе БиХ Михајло Бутиган рекао је да се нада да ће састанку представника Коморе са министром спољне трговине и економских односа БиХ Младеном Зиројевићем, који би требало да се одржи данас или сутра, присуствовати и представници бошњачког народа, те да ће на том састанку коначно бити ријешени проблеми у раду Коморе.

Бутиган је казао да је тренутно најважније да се сазове Скупштина Коморе у старом сазиву и да се распишу избори и формира изборна комисија.

- Мандат актуелном руководству Коморе истиче 30. јуна и још увијек не можемо рећи шта ће бити 1. јула. Надам се да ће се састанку са министром Зиројевићем одазвати и представници органа Коморе из сва три народа, како би се договорили да испунимо обавезе које су наложене од инспектората - рекао је Бутиган.

Он је додао да је Инспекција за управни надзор Министарства правде БиХ утврдила да је све што је до сада рађено од формирања комисије до расписивања позива за пријаву за скупштинске делегате било противзаконито.

Потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ из реда српског народа Љубомир Клинцов поновио је да је новоизабрано руководство Коморе "нелегално и незаконито".

- Сада је то потврдио и налаз инспектора. Надам се да ће Министарство правде БиХ дати налог, на основу инспекцијског извјештаја, да се спроведу избори у Комори у складу са законом - казао је Клинцов.

Из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ потврдили су да се састанак са органима Коморе договара и да ће бити одржан данас или сутра.

- Припрема се и информација о стању у Спољнотрговинској комори БиХ и немамо ставова у вези са тим док не видимо извјештај Инспекције за управни надзор Министарства правде БиХ - рекли су у Министарству.

Инспекција за управни надзор Министарства правде БиХ извршила је 23. јуна комплетан увиђај и сачинила записник о ситуацији у Спољнотрговинској комори БиХ проузрокованој нелегалним јавним позивом за предлагање делегата у Скупштину Коморе у наредном мандатном периоду.

Инспекција је наложила руководству Коморе да у наредних десет дана исправи све незаконитости у вези са избором органа у Комори које су спроведене у претходном периоду.

Представљање

Михајло Бутиган, коментаришући наводе из Спољнотрговинске коморе БиХ да он није предсједник Скупштине Коморе и да се свјесно и злонамјерно лажно представља, истиче да његов мандат траје до 30. јуна и да нелегално руководство Коморе свјесно бјежи од чињеница које је утврдила инспекција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана