Инвестиције у 2010. години преполовљене

Марина Чигоја
Инвестиције у 2010. години преполовљене

БAЊAЛУКA - У БиХ је у првој половини ове године инвестиран 121 милион евра, што је за 41 одсто мање у односу на исти период 2009. године, показују прелиминарни подаци Aгенције за унапређење страних инвестиција БиХ (ФИПA).

У ФИПA кажу да се велики пад прилива инвестиција у првој половини ове године може објаснити лошим утицајем финансијске кризе и суздржавањем инвеститора од улагања.

- Иако су улагања у 2010. години смањена за скоро половину, важно је истаћи да у том периоду није било затварања постојећих капацитета - наводе у ФИПA.

У овом периоду, додају, стране фирме највише су инвестирале у сектор производње и то 47 одсто, трговину 29 одсто, а у остале финансијске услуге 14 одсто.

- На сектор услуга отпада три одсто инвестиција, два одсто на секторе банкарства и телекомуникација и један одсто на туризам и некретнине - казали су у ФИПA.

Истичу да су најзначајније земље инвеститори у првој половини године у БиХ биле Aустрија са 32,7 милиона евра, Хрватска са 18,1 милион евра и Србија са 16,2 милиона евра.

Предсједник Скупштине Удружења економиста РС "СЊОТ" Горан Рачић каже да економска криза још увијек у значајној мјери одређује ниво страних улагања у БиХ.

- С обзиром на то да се у БиХ питање документације и административних дозвола доста споро рјешава, ово у значајној мјери доприноси мањем броју инвеститора који долазе у земљу - казао је Рачић.

Он сматра да БиХ није добро искористила предности које је имала у претходном периоду за привлачење страних улагача.

-         Није била припремљена одговарајућа регулатива која би привукла инвеститоре. Земље у окружењу отишле су даље од нас у том погледу - нагласио је Рачић.

Интересовање

У ФИПA истичу да интересовање инвеститора за улагање у БиХ постоји, као и расположиви ресурси, али да финансијска криза и политичке турбуленције често успоре или онемогуће реализацију пројеката.

- Потенцијални инвеститори највише исказују интересовање за енергетски сектор, за инфраструктуру, некретнине односно индустријске пословне просторе, те сектор дрвне индустрије, пољопривреду и туризам - казали су у ФИПA.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана