Инвестиције кључ дугорочног развоја

Глас Српске
Инвестиције кључ дугорочног развоја

БЕОГРAД - Једини начин да наша земља обезбеди дугорочни развој је раст инвестиција у привреду, како би се учешће извоза у бруто домаћем производу (БДП) повећало са садашњих 18 на најмање 50 процената, што је примерено величини државе као што је Србија.

Ово је јуче изјавио предсједник Савеза економиста Србије (СЕС) Драган Ђуричин, а пренио Танјуг.

Он је рекао да је у водећим економијама у два квартала узастопно ове године забиљежен скроман привредни раст, коментаришући најновији извјештај Организације за економску сарадњу и развој (OECD), у којем се указује на успоравање економске активности у најразвијенијим дијеловима свијета.

- Земље OECD-а су оствариле у прва два квартала раст од укупно 1,5 одсто, што је недовољно да би се надокнадили губици који су забележени током 2009. године, када је изгубљено четири до пет процената БДП-а - рекао је Ђуричин.

Он је напоменуо да је слична ситуација и у Србији, само на много нижем нивоу активности.

- Ми такође имамо, сукцесивно у два квартала, позитивне стопе привредног раста и процена је да ће раст у Србији бити, за 2010. годину, негде око 1,5 процената - навео је Ђуричин.

Он је истакао да је улога Владе Србије у овој ситуацији огромна, јер су политичари увијек за краткорочна рјешења и то је по природи њиховог посла и по дефиницији политике, а бизнисмени су средњорочно или инвестиционо оријентисани.

- Влада мора бити дугорочно усмерена на структурне реформе. Ми у овом тренутку морамо да политиком Владе обезбедимо такву ситуацију да се остварују и краткорочни интереси политичара и средњорочни интереси бизниса - оцијенио је он.

Ђуричин, међутим, тврди да је садашњи економски модел Владе за опоравак привреде - неодржив из најмање два разлога.

- Један разлог је раст ризика екстерне неликвидности, јер ми имамо такозвани "сијамски дефицит" - дефицит буџета и дефицит биланса текућих плаћања. Имамо неконкурентну привреду, која има 18 процената учешћа извоза у БДП-у, а друге земље ове величине имају најмање 50 процената - навео је он.

Ђуричин сматра да је овај модел неодржив из политичких разлога, због тога што обезбјеђује већу потрошњу од производње.

- Влада мора да направи везу и са политиком и са привредом, тако да повећа инвестиције и то у виталне секторе - електропривреду и телекомуникације, логистику и војни сектор, затим, у прехрамбену индустрију, селективне делове пољопривреде и инфраструктуру и то не само физичку, већ и социјалну инфраструктуру, образовање и социјалну заштиту. Према томе, инвестицијама се долази до успјеха и до политичке стабилности - нагласио је Ђуричин.

Криза

- Србија живи у "комбинованој" кризи, јер у претходних 17, 18 година имамо транзициону кризу, а онда је 2008. дошао нови удар светске финансијске кризе, тако да се наша земља не може извући "тактичким маневрима, дриблинзима и краткорочним потезима" и кренути на пут одрживог развоја - сматра Ђуричин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана