Инспекција морала знати за ненадлежност

Свјетлана Тадић
Инспекција морала знати за ненадлежност

БAЊAЛУКA - Чудно и невјероватно је да управна инспекција Министарства правде БиХ, која је донијела првостепено рјешење којим су установљене незаконите радње у Спољнотрговинској комори БиХ, није одмах констатовала своју ненадлежност у овом случају, већ тек у другостепеном поступку.

Рекао је ово предсједник Скупштине СК БиХ Михајло Бутиган. Он додаје да се надлежност управне инспекције Министарства правде БиХ морала знати од самог почетка поступка.

Истакао је да ако је Министарство правде БиХ ненадлежно, онда се мора јасно рећи чија је надлежност Спољнотрговинска комора БиХ.

- Ваљда у БиХ има неко ко је надлежан за институцију као што је Комора или једноставно постоје институције које немају никога изнад себе, па могу радити ово што су урадиле и што раде и сада у Комори - рекао је Бутиган и додао да ће сада на потезу бити Министарство спољне трговине и економских односа БиХ, јер је оно надлежно за имплементацију Закона о СК БиХ, пренијела је Срна.

Потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Милан Ловрић рекао је да је сада одлука на министру спољне трговине и економских односа БиХ Младену Зиројевићу, који треба да истражи дешавања у Комори.

- Он је и затражио од Министарства правде БиХ да се провјере радње у Комори, али је министар правде поништио рјешење свог инспектора и очекујемо да Зиројевић реагује. Ми смо урадили све што смо могли да спријечимо незаконитости у Комори - рекао је Ловрић.

Додао је да постоји могућност подношења тужбе као правног лијека против одлуке Барише Чолака.

- Очекујем да ће се активности око Коморе наставити сљедеће седмице, када би Зиројевић могао да директно на сједници Савјета министара БиХ изнесе информације о стању у Комори - казао је Ловрић.

Министар правде БиХ Бариша Чолак поништио је у понедјељак првостепено рјешење управног инспектора према коме је установљено да су избори за делегате Скупштине СК БиХ спроведени незаконито.

Чолак тврди да инспекција Министарства правде БиХ није надлежна над радом Коморе, те да је доношењем првостепеног рјешења ове институције дошло до повреде стварне надлежности.

Зиројевић

У Министарству спољне трговине и економских односа БиХ које је затражило инспекцијски надзор у Спољнотрговинској комори БиХ рекли су да нису добили званичну информацију од Министарства правде БиХ, те да ће реаговати тек по добијању званичне информације из овог Министарства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана