Ина тражи 200 милиона евра

Глас Српске
Ина тражи 200 милиона евра

ЗAГРЕБ - Хрватска нафтна компанија "Ина" не одустаје од тужбе против Србије, од које тражи поврат 167 бензинских пумпи у вриједности од 117 милиона евра, које су распадом бивше СФРЈ остале на територији Србије, пренијели су портали.

"Ина" уз 90 милиона евра изгубљене добити због, како кажу, присвајање њене имовине, од Србије потражује укупно 200 милиона евра.

Ријеч је о случају насталом распадом Југославије, када су пумпе и друга имовина за коју "Ина" сматра да је била њено власништво стављени под управу српске компаније "Беопетрол", која је у процесу приватизације продата руском "Лукоилу".

Из "Ине" наводе да нико у Србији не жели да коментарише овај случај, те да неће одустати од тужбе и да се спремају за идућу расправу у Привредном суду у Београду у септембру.

Из Србије су раније наглашавали да су бензинске пумпе компаније "Ина" прије раздруживања биле друштвена својина, што значи да "Ина" није била њихов власник већ само корисник.

С друге стране, у "Ини" тврде да је "Ина-Трговина" постала јединствено предузеће 27. децембра 1989. са пословним јединицама које нису имале својства правног лица.

Хрватски медији наводе да оснивањем јавног предузећа "Ина" 10. октобра 1990. године, предузеће није подијељено, већ су у његов састав ушли "Ина-Трговина" с пословним јединицама у Београду, Новом Саду и Приштини. Додају да је мимо свих тада важећих прописа 7. децембра 1990. године "Ина-Београд" регистрована као друштвено предузеће, те да је "Беопетрол" нелегитимна фирма.

"Ина" је 2001. године поднијела тужбу против "Беопетрола" и Владе Србије оптужујући их за губитак од 117 милиона евра због немогућности да користи своје бензинске пумпе на територији Србије, као и због изгубљене добити.

Још 2003. године најављивано је да ће се "Ина" у овом случају обратити Међународном суду у Стразбуру.

Судски спор, преносе портали, могао би да траје годинама, а Влада Србије се у уговору с "Лукоилом" обавезала да ће сносити евентуалне судске трошкове.

Заједничко предузеће

Хрватска нафтна компанија је као компромисно рјешење у овом спору предлагала оснивање заједничког предузећа са сједиштем у Београду, у које би ушле њихове бензинске пумпе у Србији, као и пумпе српских нафтних компанија у Хрватској, које "Ина" користи. Ова идеја је пропала продајом "Беопетрола", али је и даље отворено питање пумпи Нафтне индустрије Србије (НИС) у Хрватској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана