Хрвати купили Соко Штарк и Гранд

Глас Српске
Хрвати купили Соко Штарк и Гранд

ЉУБЉAНA, ЗAГРЕБ - Хрватска "Aтлантик група" купила је за 382 милиона евра компанију "Дрога Колинска", те постала власник највеће словеначке прехрамбене фирме, у чијем власништву се налазе српски "Соко Штарк", "Гранд Пром" и "Паланачки кисељак", јавиле су агенције.

Ову вијест потврдио је власник "Aтлантик групе" Емил Тедески за словеначки лист "Финанце" наглашавајући да је његова компанија у куповину "Дроге Колинске" ушла као стратешки партнер, "са озбиљном намјером да обезбиједи даљи развој овог предузећа".

- Овом куповином постаћемо једна од највећих прехрамбених група у југоисточној Европи, са приходима од продаје већим од 650 милиона евра, са 4.300 запослених и једним од најјачих портфеља производа широке потрошње у региону - рекао је Тедески.

Словеначки медији преносе да ће хрватска компанија за "Дрогу Колинску" платити укупно 382 милиона евра, од чега ће њен власник "Истрабенз" добити 89 одсто овог износа, односно 212,5 милиона евра, док ће око 150 милиона евра отићи банкама повјериоцима.

У власништво "Aгрокора" тако су прешли брендови "кокта" и "баркафе", те "смоки" и "чоколадна бананица", које производи "Соко Штарк".

Медији подсјећају да више од половине прихода "Дрога Колинска" остварује у Србији, у којој има и више од половине укупно запослених радника.

Према писању словеначког листа "Дневник", кључно питање при продаји "Дроге Колинске" хрватској "Aтлантик групи" јесте питање финансирања, јер је "према свим показатељима хрватски купац два пута мањи од купљеног предузећа".

- Како ће "Aтлантик група", која је крајем прошле године имала приближно 129 милиона обавеза, финансирати куповину "Дроге Колинске" и да ли ће кредите које ће подићи хрватска компанија у ствари отплаћивати "Дрога Колинска" - пише "Дневник".

Лист подсјећа и да је писмо подршке "Aтлантик групи" у овој куповини дала словеначка филијала италијанске Уникредит банке, која је такво писмо дала и Ивици Тодорићу, при недавном покушају његовог "Aгрокора" да купи власнички удио у "Меркатору".

"Конзум"

"Aтлантик група", према писању словеначког "Дневника", најављује и да ће куповином "Дроге Колинске" омогућити овом предузећу улазак у хрватске продавнице са "Конзумом" на челу, који је у власништву "Aгрокора" Ивице Тодорића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана