Хипо тражи одштету од бивших шефова

Глас Српске
Хипо тражи одштету од бивших шефова

БЕЧ - Руководство Хипо Aлпе Aдрија банке, која се налази у власништву државе Aустрије, поднијеће тужбе против ранијих шефова банке и затражиће одштету већу од десет милиона евра, објавио је бечки недјељник "Њуз".

Према писању овог листа, управа банке поднијеће тужбу против бившег шефа Хипа Волфганга Култерера, који се тренутно налази у истражном затвору, те других менаџера, са циљем да добије одштету за проневјеру новца, односно илегалне радње које су довеле до тешког стања ове финансијске институције.

- Првих пет тужби требало би ускоро да буде поднесено, а банка за ту акцију има подршку аустријске државе. Најављено је да би тражена одштета од бивших шефова требало да буде око десет милиона евра - наводи бечки "Њуз", преноси Танјуг.

Лист наводи да су ове тужбе само почетак борбе за одштету.

- Правосудни органи тренутно у Aустрији, у оквиру "афере Хипо", воде истрагу против 50 осумњичених и одговорних за малверзације у банци - пише бечки недјељник.

За све осумњичене, против којих се води кривични поступак, управа Хипа провјерава могућност за подношење захтјева за одштету.

Aустријска национализована банкарска групација у првој половни 2010. године пословала је са губитком од близу пола милијарде евра.

Клупко "афере Хипо" почело је да се одмотава средином августа, када је у Aустрији ухапшен бивши предсједник управе Хипо Aлпе Aдрија банке Волфганг Култерер због сумњи у проневјеру и фалсификовање банкарског биланса.

Од када је крајем децембра прошле године Aустрија за симболичну цијену од три евра била принуђена да откупи пропалу Хипо банку од ранијег власника њемачке Бајерн ЛБ, како би спријечила нови потрес на банкарски систем у Aустрији, почела је истрага о пропасти ове банке.

Из опозиције у покрајинском парламенту јужне њемачке федералне јединице Баварске кажу да је најава да ће од бивших шефова Хипо банке бити затражена одштета "важан сигнал за Баварску".

Баварска покрајинска банка Бајерн ЛБ куповином удјела у Хипо Групи Aлпе Aдрија изгубила је 3,6 милијарди евра.

Истражни одбор у баварском парламенту настоји да расвијетли околности под којима је дошло до куповине удјела у Хипу, као и да утврди ко је одговоран за тај пословни потез у тренутку када су већ постојале јасне назнаке да аустријска банка има озбиљне проблеме.

Међу одговорнима за посао куповине Хипа су и бивши шеф баварске владе Гинтер Бекштајн, бивши шеф владајуће баварске Хришћанско-социјалне уније Ервин Хубер и бивши министар финансија Курт Фалтлхаузер.

Оружје

Члан истражне комисије парламента аустријске покрајине Корушка за "аферу Хипо банке" Петер Пилц најавио је прошле седмице проширење истраге на илегални трансфер оружја у Хрватску и његово финансирање. Пилц је рекао да у Бечу постоје стотине страница повјерљивих докумената које се односе на илегалан трансфер оружја у Хрватску, у шта су уплетени покојни хрватски предсједник Фрањо Туђман, генерал Владимир Загорец и други.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана