Губитак Хипо банке пола милијарде евра

Глас Српске
Губитак Хипо банке пола милијарде евра

БЕЧ - Aустријска национализована банкарска групација Хипо Aлпе Aдрија објавила је у петак губитак од близу пола милијарде евра у првој половини 2010, јер су чишћење актива и економска криза на Балкану готово удвостручили њена оптерећења по лошим зајмовима, пренијеле су агенције.

Скандалима погођена банка, чији је бивши директор прије двије седмице ухапшен под сумњом за проневјеру и фалсификовање, саопштила је да је њен полугодишњи нето губитак утростручен и износи 499 милиона евра. Банка процјењује да ће се вратити профиту тек идуће године.
Извршни директор  Хипо Aлпе Aдрије Готвалд Кранебитер, кога је у априлу именовала аустријска влада, пошто је прошле године преузела ту групацију, спроводи чишћење њених актива и смањење величине банке,  како би је свео у оквир који ће моћи да буде поново приватизован за три до пет година, пренијеле су агенције.

Хипо, шеста по величини аустријска банка, продаће или постепено обуставити активност својих франшиза у Италији, Црној Гори  и неким другим  земљама, али  планира да задржи послове у Словенији, Хрватској, Србији и БиХ, у очекивању да Европска унија да одобрење за њено спасавање од стране аустријске владе.

Кранебитер је указао да би губици групације по лошим зајмовима могли ове године да достигну око милијарду евра, послије 667 милиона евра до краја јуна, дјелимично због ревизије њеног портфеља зајмова, али и усљед неповољне економске климе у Хрватској и Србији.
Хипо, коју је раније контролисала њемачка државна банка БајернЛБ, национализована је прошлог децембра како би се избјегао колапс који би, како су страховали супервизори, могао да уздрма читав регион.

Истражитељи у Њемачкој, Aустрији и Хрватској спроводе истраге бивших руководилаца, акционара и пословних партнера банака Хипо и БајернЛБ под сумњом за проневјере новца тих институција.

У међувремену, нова управа Хипо Aлпе Aдрија концерна најавила је да ће идућих седмица почети да подноси захтјеве за обештећење против некадашњих челника, а око пет тужби је већ спремно.  Нови шеф Хипа Готвалд Кранебитер у петак је на конференцији за штампу нагласио да ће током септембра први захтјев за обештећење бити поднесен против "оних који су нанијели штету банци". Кранебитер није желио да одговори новинарима против којих лица ће бити поднесене тужбе.

Прање новца

Хипо Aлпе Aдрија банка прала је новац клијената претежно са простора бивше Југославије, преко Лихтенштајна, тврди бечки дневник "Курир".

Трагови сумњивих трансакција Хипо банке стално су водили ка Лихтенштајну, закључак је листа који је спровео сопствену истрагу. Предсједник Истражног одбора корушког парламента Ролф Холуб изјавио је да ће о "случају Хипо банке" разговарати у понедјељак у Загребу са хрватским гувернером и главним истражиоцем у хрватском државном тужилаштву.

Холуб је за аустријску радио-телевизију ОРФ назвао скандал око Хипо групе "највећим криминалним случајем у средњој Европи".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана