Грцима дужи радни вијек и ниже пензије

Глас Српске
Грцима дужи радни вијек и ниже пензије

AТИНA - Синдикати јавног и приватног сектора у Грчкој штрајковали су јуче због одлуке грчког парламента да усвоји нацрт закона којим се повећава старосна граница за одлазак у пензију са 60 на 65 година.

Шести генерални штрајк у посљедњих неколико мјесеци, озбиљно је пореметио ваздушни, копнени и поморски саобраћај, а обустављен је и рад многих јавних и приватних служби, јавиле су агенције.

Лидер грчке опозиције Aнтонис Самарас рекао је да тешке жртве нису добре ако не доприносе оживљавању грчке економије и да ће мјере штедње водити дубљој рецесији, високим дефицитима и већим дуговима.

За нацрт закона пензионе реформе, који предвиђа да се старосна граница за одлазак у пензију и за жене и за мушкарце подигне са 60 на 65 година, у сриједу увече гласао је 161 посланик грчког парламента.

Пензије ће у просјеку бити смањене за седам одсто, а да би остварили право на пензију, запослени ће морати да имају 40, умјесто 37 уплаћених година стажа.

Премијер Грчке Јоргос Папандреу рекао је да је тренутно најважније да се ствари у земљи радикално промијене.

- Реформе су неопходне, јер у супротном нећемо бити сигурни да више никада нећемо доћи у ситуацију да нам запријети банкрот - рекао је Папандреу.

На два одвојена протестна марша у Aтини учествовало је нешто више од 12.000, док се на два протеста у Солуну окупило близу 5.000 људи.

Штрајк су подржали државни службеници, новинари, порески инспектори, адвокати, општинари и цариници, те и запослени у приватном сектору.

Незадовољство грчких радника осјетили су и страни туристи јер су радници жељезнице и синдикати поморских и аутобуских компанија, укључујући оне који саобраћају на међународним линијама, обуставили рад.

Прекинут је већи број летова за Грчку и из те земље, а трајекти су остали у лукама.   

Економске реформе

Европска комисија је саопштила да Грчка добро напредује у кресању буџета и економским реформама, као и да су грчки напори позитивни, али је упозорено да постоји низ области у којима би Влада могла да наиђе на тешкоће.

- Инфлација је примјетно виша него што је очекивала влада, дјелимично због тога што је тржишна конкуренција слаба, а велики снабдјевачи у могућности су да лако пребаце све трошкове повећања пореза на купце. Владини приходи су испод очекивања, али су издаци опали испод циља - указано је у извјештају Комисије. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана