Грци желе да граде ХЕ на гоRWој Дрини

Марина Чигоја
Грци желе да граде ХЕ на гоRWој Дрини

БAЊAЛУКA - Грчка енергетска компанија "Public Power Corporation" једина је у предвиђеном року доставила понуду за учешће у пројекту "ХЕС ГоRWа Дрина", чија се вриједност процјењује на 500 милиона евра.

Рекао је ово јуче на конференцији за новинаре у Бањалуци предсједник Комисије за спровођење претквалификационог поступка за избор стратешког партнера за пројекат "ХЕС ГоRWа Дрина" Љубо Гламочић.

Он је истакао да је за овај пројекат откупљено десет тендерских документација, а да се до јуче, до када је био рок за достављање понуда, јавила само грчка компанија.

Гламочић је рекао да су међу компанијама које су откупиле тендерску документацију фирма "Едисон" из Италије, "RW" из Њемачке, "HidroCorporation" из Холандије, "Union energy system" из Енглеске, као и компаније које нису из области енергетике, аустријски "Штрабаг", "Конструктор" из Хрватске, те компаније из Русије.

- Влада РС за пројекат "Горња Дрина" опредијелила се за избор стратешког партнера из електроенергетске дјелатности и због тога је поставила доста високе критеријуме у јавном позиву, јер овај пројекат и захтијева озбиљну компанију и са аспекта техничког знања и финансијских средстава. Данас смо имали само једну приспјелу понуду и то ону грчке енергетске компаније "Public Power Corporation", за коју је Комисија констатовала да испуњава све тражене формалне услове. Детаљна анализа понуде биће обављена у идућем периоду - казао је Гламочић.

Додао је да "ХЕС Горња Дрина" обухвата четири пројекта, односно "Бук Бијела ниска", "ХЕ Фоча", "ХЕ Паунци" и "ХЕ Сутјеска".

- Ова четири пројекта имају инсталисану снагу од око 250 мегавата, а према финансијском плану неопходно је обезбиједити нешто мање од 500 милиона евра. Након што обавимо евалуацију понуда, Комисија ће поднијети извјештај Влади и у другој фази поступка почећемо са преговорима - казао је Гламочић.

Члан Комисије за избор стратешког партнера за пројекат "ХЕС Горња Дрина" Славица Богдановић рекла је да су одлуком Владе утврђени критеријуми и фазе у којима би требало да се развија пројекат.

-         Прва фаза је избор стратешког партнера, затим закључивање уговора, оснивање концесионог друштва, додјела концесије за истраживање на период до три године и послије тога доношење коначних инвестиционих одлука и додјела концесије за изградњу и коришћење. Aко би истраживање трајало три године и ако би ти резултати показали да је оправдана изградња, ишло би се на додјелу концесије за изградњу и коришћење. Према закону, период концесије траје до 30 година - казала је Богдановићева.

"Public Power Corporation"

Представник грчке компаније "Public Power Corporation" Aгририс Номикос рекао је да ова компанија испуњава све потребне услове за учешће у послу.

- Ми смо највећа компанија у области енергетике у Грчкој. Државна својина капитала је 51 одсто, имамо инсталисане капацитете око 13.000 мегавата и 3.000 мегавата хидроцентрала. Испуњавамо све услове када је у питању потребни капитал и расположива количина новца за ове пројекте - казао је Номикос.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана