Грађевинске фирме све теже долазе до посла

Драгана Келеч
Грађевинске фирме све теже долазе до посла

БAЊAЛУКA - Грађевинску активност у Републици Српској, која је за седам мјесеци ове године смањена за 25 одсто у односу на исти период лани, још "кочи" економска криза, због које предузећа све теже долазе до посла.

Рекао је ово "Гласу Српске" директор Привредне коморе РС Борко Ђурић. Он сматра да су смањена куповна моћ становништва и пад улагања и даље главни фактори тешког стања у грађевинарству.

Према подацима Завода за статистику РС вриједност извршених грађевинских радова за седам мјесеци ове године мања је за 25 одсто у односу на исти период лани. У јулу вриједност радова у односу на јун већа је за 32 одсто.

Ђурић каже да је грађевинарство привредна грана, која за собом вуче цијели ланац других учесника у привреди, те да смањене грађевинске активности имају значајан утицај на бруто друштвени производ (БДП).

- Значајнији опоравак у грађевинарству десиће се онда када се покрену већи инфраструктурни пројекти. То ће за собом "повући" и запошљавање нових радника - рекао је Ђурић и додао да се грађевинарство може опоравити и смањењем камата на стамбене кредите и поједностављењем процедура за добијање кредита.

- С обзиром на то да се ради о дугорочно ангажованим средствима, каматне стопе на стамбене кредите не би требало да буду више од пет или највише шест одсто. Становници тренутно плаћају камате од 8,5 до 11 одсто на кредите - казао је Ђурић.

Руководилац у грађевинском предузећу "СГХ- инжињеринг" Страхило Субашић каже да се највећа криза у грађевинарству осјећа у станоградњи, јер нема довољно кредитно способних купаца за станове.

- Станове у РС тренутно нема ко да купи - рекао је Субашић.

Радници

Број радника на грађевинским радовима у јулу ове године, већи је за 0,4 одсто у односу на јун, док је у односу на просјечан број радника у 2009. години мањи за 9,4 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана