Гориво појефтињује за пет фенинга

Марина Чигоја
Гориво појефтињује за пет фенинга

БAЊAЛУКA - На бензинским пумпама у Републици Српској од поноћи гориво ће појефтинити за у просјеку пет фенинга по литру. Ово је друго појефтињење горива у РС од почетка године и прво снижавање цијена деривата од јуна.

Цијене горива на бензинским пумпама у РС од почетка године до маја константно су расле, а цијене су до маја повећаване чак седам пута.

Предсједник Управног одбора Удружења власника бензинских пумпи РС Војин Митровић каже да је до појефтињења дошло због снижења цијена нафтних деривата у рафинеријама, као и због пада цијене нафте на свјетској берзи.

- Бензин "супер" од сриједе коштаће од 1,9 до 1,92 марке, безоловни бензин око 1,87 марака, а евродизел од 1,85 до 1,87 марака, у зависности од врсте - рекао је Митровић.

Цијене сирове нафте пале су јуче на међународним тржиштима испод 75 долара за барел. Барел сирове нафте за испоруке у октобру појефтинио је на америчком тржишту за 36 центи на 74,81 долар за барел. На тржишту у Лондону цијене су јуче биле ниже за 59 центи, а барел нафте продаван је за 76,06 долара. Прошле седмице барел је накратко појефтинио на 70,76 долара, али је пред крај седмице цијена поново скочила.

На бензинској пумпи "ОМВ" у Бањалуци за сада није било корекција цијена, али кажу да би сљедећих дана требало да дође до пада цијена деривата.

Тренутна цијена евродизела на овој пумпи износи 2,02, док бензин 95 кошта 1,99 марака.

На бензинској пумпи "Петрол" из Бањалуке кажу да се цијене неће мијењати до краја овог мјесеца.

- Безоловни бензин тренутно кошта 1,99 марака, "евродизел 5" 1,98 док је "евродизел 4" 1,95 марака - казали су на овој пумпи.

На бензинској пумпи "Маџар" из Градишке рекли су да ће цијене горива бити спуштене тек када цијене деривата у набавци буду снижене.

- Безоловни бензин тренутно кошта 1,94 фенинга, "супер" 1,97 марака, "евродизел 4" 1,92, а "евродизел 5" 1,94 марке - казали су у "Маџару".

ФБиХ

Удружење дистрибутера нафтних деривата ФБиХ саопштило је прошле седмице да су смањене рафинеријске цијене нафтних деривата и да се ове седмице очекује смањење цијена дизела и бензина од два до скоро пет фенинга.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана