Годишње се прода неколико плацева

Свјетлана Тадић
Годишње се прода неколико плацева

БAЊAЛУКA - Иако се квадратни метар грађевинског земљишта у Источном Сарајеву може купити за само 20, у Херцеговини и Бањалуци за тридесетак марака, у агенцијама за промет некретнинама кажу да годишње продају до три плаца.

У бањалучкој Aгенцији за промет некретнинама "Еуроагент" кажу да потражња за плацевима никада није била гора него ове године.

- Интересовање за грађевинско земљиште је изузетно смањено. У двије године продали смо свега један плац. Станови се пуно боље продају, првенствено због споре процедуре добијања грађевинских дозвола - рекли су у "Еуроагенту".

Додају да се у бањалучким насељима која су ближа центру града цијене квадрата земљишта крећу од 50 до 100 марака, а на удаљенијим локацијама око 30 марака.

- У приградским насељима цијене су још ниже и крећу се од десет до 30 марака за квадратни метар - рекли су у овој агенцији.

У Aгенцији "Тасовац" из Требиња кажу да се цијене плацева у Херцеговини крећу од 35 марака за приградску зону, до 100 марака по квадрату у урбаном подручју општине.

- Продаја је ове године веома лоша, продали смо само један плац - рекли су у требињској агенцији.

У агенцији "Нек некретнине" у Источном Сарајеву кажу да становништво углавном купује станове, а не грађевинско земљиште.

- Плацеви у овој општини могу да се купе за 20 до 130 марака по квадратном метру - рекли су у овој агенцији.

У Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове РС рекли су да су у периоду од 1. јануара до 30. јуна 2010. године примили укупно 12.041 захтјев за промјену власника земљишта и да се ово углавном односи на насљедна права промјене власништва.

Власништво

У Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове РС кажу да се мјесечно поднесе 2.000 захтјева за промјену власништва над земљиштем.

- Само у јуну у подручној јединици Бањалука поднесено је 285 ових захтјева, у Бијељини 229, у Прњавору 165, Лакташима 156, Приједору 145, Козарској Дубици 114, Требињу 90, Броду 65 и Теслићу 57 захтјева - рекли су у Управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана