Фирме из РС тешко освајају нова тржишта

Маријана Миљић
Фирме из РС тешко освајају нова тржишта

БAЊAЛУКA - Предузећа из Републике Српске своје производе пласирају углавном у Србију, Италију, Хрватску, Швајцарску, Словенију и Њемачку, док освајање нових тржишта остаје недостижно домаћим фирмама.

Према подацима подручне Привредне коморе Бањалука, Српска је у наведених шест земаља у првој половини ове године извезла 72 одсто укупно пласиране робе у иностранство.

- У односу на прво полугодиште прошле године на тржиште Швајцарске извоз је повећан за 159,2 одсто, а на тржиште Црне Горе за 117,6 одсто. На тржиште Словеније извоз је ове године у односу на прошлу повећан за 93, а у Aустрију за 22,6 одсто - рекли су у Привредној комори Бањалука.

Додају да у овим земљама Српска има остварен већи извоз од увоза. РС највише извози струју и нафту и нафтна уља.

Када се ради о увозу, у РС је ове године највише увезено сирове нафте из Русије. 

- На тржишту Српске, поред Русије, доминира и роба из Србије, Италије, Хрватске, Њемачке и Словеније. Увоз из ових земаља  представља 72,1 одсто укупног увоза у Српску за првих шест мјесеци ове године - рекли су у Привредној комори и додали да је вриједност увезене робе у РС за првих шест мјесеци повећан за 8,2 одсто у односу на исти период 2009. године.

У РС се и даље у већој мјери увозе нафта и уља добијена од битуменских минерала.

- У Српску су у већој мјери увезени и топло ваљани плоснати производи од жељеза, лијекови, електрична енергија, нафтна уља и уља добијена из битуменских минерала, дијелови обуће, препарати за прехрану животиња, те пиво, пецива и остали пекарски производи - казали су у Комори.

Економиста Вујо Вукмирица каже да би предузећа из РС требало да проширују листу својих иностраних пословних партнера.

- Главни разлог непроналаска нових тржишта већ дуги низ година јесте неразвијена инфраструктура у РС, што онемогућава транспорт робе. Један од ограничавајућих фактора извоза за Српску је и недовољна производња у многим областима - казао је Вукмирица.

Он је нагласио да би Српска највише требало извозно да се повеже са Словенијом, која је чланица Европске уније, јер би преко ове земље могао да буде обезбијеђен извоз домаће робе на већи број тржишта.

Индекси производње

Према подацима Завода за статистику РС, индекс индустријске производње остварен у јулу ове године у Српској у односу на просјечну мјесечну производњу у прошлој години мањи је за 3,2 одсто.

- Јулске цијене произвођача индустријских производа у РС биле су више од јунских за 0,4 одсто - наводе из Завода.

Јулска инфлација имала је негативну вриједност од 0,1 одсто, док је годишња инфлација мјерена у јулу ове у односу на исти мјесец прошле године износила два одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана