Фирмама за подстицај извоза 11 милиона КМ

Глас Српске
Фирмама за подстицај извоза 11 милиона КМ

БAЊAЛУКA - Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Слободан Пухалац потписао је јуче у Бањалуци уговоре са представницима 50 предузећа из РС, која ће добити укупно 11 милиона марака за подстицај извоза.

Средства за 213 предузећа која остварују позитиван спољнотрговински биланс, обезбијеђена су на основу Јавног позива за додјелу средстава за финансирање подстицаја извоза у овој години.

Преостала предузећа уговор ће потписати у току ове седмице.

Пухалац је рекао да се износ подстицаја по предузећу креће од 10.000 до 130.000 марака.

- Корисници средстава за подстицај извоза у прошлој години остварили су укупан приход од 1,7 милијарди марака и тренутно запошљавају више од 17.000 радника, што је и био критеријум за додјелу средстава - рекао је Пухалац.

Представници предузећа који су јуче потписали уговоре на основу којих ће добити новац за подстицај извоза, поручили су да ће средства бити уложена у проширење производних капацитета, као и набавку неопходне опреме.

Директор предузећа "Мегамонт" из Челинца Винко Yомбић рекао је да је овај подстицај Владе РС веома значајан.

- Тренутно запошљавамо 200 радника, а подстицај ћемо искористити за проширење производње - истакао је Yомбић.

Представник предузећа "Спортек" из Котор Вароша Мирослав Петрушин рекао је да средства Владе намјерава да искористи за што бољу производњу и пласман производа на инострано тржиште.

Директор "ХПК" из Козарске Дубице Јовица Шуман, које запошљава око 140 радника има годишњи промет од 14,5 милиона марака, нада се да ће уз ова средства остварити већи промет својих производа на иностраном тржишту.

Спољнотрговинска размјена

Када је ријеч о спољнотрговинском билансу РС, Пухалац је као једну од тешкоћа навео чињеницу да је Српска у обезбјеђењу подстицајних средстава ограничена на буџетско финансирање, што није довољно.

- Сматрам да је спољнотрговински биланс БиХ побољшан радом Рафинерије у Броду, али је тиме оптерећен спољнотрговински биланс РС - рекао је Пухалац и додао да ће бити тешко одобрити рафинерији производњу по старим стандардима, а пооштрити услове за нове производе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана