ФБиХ опет против продужења рока

Марина Чигоја
ФБиХ опет против продужења рока

БAЊAЛУКA - Комисија за ревизију Одлуке о квалитету течних нафтних горива ни јуче није постигла договор о продужењу рока Рафинерији нафте Брод за достизање квалитета својих производа, јер представник Владе ФБиХ није био за то.

Потврдио је то "Гласу Српске" предсједавајући Комисије Љубиша Ћосић и додао да су два представника Савјета министара БиХ и представник Владе РС били за продужење рокова.

- Представник Владе ФБиХ је, у складу са закључцима Владе ФБиХ, која продужење рокова условљава заједничком контролом квалитета нафте у Рафинерији Брод, као и контролом сирове нафте из увоза, гласала је против продужења. Трећи представник Савјета министара још се није изјаснио - казао је Ћосић и додао да ће у четвртак имати нови састанак са ова два члана Комисије.

Он је нагласио да би извјештај о раду Комисије за ревизију Одлуке о квалитету нафтних течних горива и приједлог текста Одлуке требао да буде готов до краја седмице, те да ће се наћи на првој сједници Савјета министара до краја овог мјесеца.

- Савјету министара БиХ доставићу извјештај са приједлогом о продужењу рокова Рафинерији нафте Брод. Aли, у прилогу ће ићи изузето мишљење представника ФБиХ - казао је Ћосић.

Члан Комисије из Министарства индустрије, енергетике и рударства РС Драгана Калабић рекла је да је став Владе РС да је захтјев за пролонгирање рока Рафинерији нафте Брод оправдан.

- Сама чињеница да је Рафинерија у само једној години достигла квалитет појединих производа већи него што је то тренутно одлуком предвиђено говори у прилог чињеници да су наши захтјеви оправдани. Рафинерија је тек недавно приватизована а велике инвестиције су реализоване и због тога сматрамо да је реално да се тај рок остави - казала је Калабићева.

Рок важења Одлуке о квалитету нафтних течних горива истекао је 30. јуна, послије чега је Савјет министара БиХ одлучио да ову одлуку продужи за 60 дана. У међувремену формирана је Комисија чији је задатак да уради измјене ове одлуке.

Влада РС тражила је продужење рока како би се изградњом нових постројења у Рафинерији обезбиједила производња безоловних бензина и мазута у складу са стандардима ЕУ, док остали деривати произведени у Броду испуњавају све потребне стандарде.

Одлука

Љубиша Ћосић је истакао да су чланови Комисије договорили да буде донесена нова Одлука о квалитету течних нафтних горива.

- Усагласили смо све што смо могли и оно што је дефинитивно договорено је да се неће ићи на измјене и допуне одлуке, већ ће бити донесена нова одлука - казао је Ћосић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана