Европска унија превазишла кризу

Глас Српске
Европска унија превазишла кризу

СТРAЗБУР - Предсједник Европске комисије Жозе Мануел Барозо рекао је да је Европска унија превазишла кризу, али да је још увијек забрињавајући висок ниво незапослености.

Он је јуче у Стразбуру, у свом првом говору о стању ЕУ, европским парламентарцима река ода је Европа добром реакцијом током кризе положила испит.

- Привредна и финансијска криза, током прошле године, довела је ЕУ пред највеће изазове до сада. Сада, када погледам уназад на то како смо реаговали, вјерујем да смо положили испит - рекао је Барозо и додао да је ЕУ доказала онима који су јој предвиђали пропаст да су погријешили.

Он је истакао да је незапосленост још увијек на превисоком нивоу, као и да опоравак није равномјеран у свим чланицама Уније.

Предсједник Европске комисије најавио је да ће ЕУ током идућег мјесеца објавити планове о јачању јединственог тржишта.

- Бенефиције јединственог тржишта, које се заснива на принципу слободног кретања људи, робе и услуга широм ЕУ, нису довољно искоришћене. Потребно је да то хитно продубимо - рекао је Барозо.

План за боље коришћење јединственог тржишта биће представљен 6. октобра у оквиру посебног документа који ће садржавати 30 приједлога израђених да би се ријешило скоро 150 баријера и уских грла унутар ЕУ.

Европски парламент јуче је саопштио да се одустало од намјере да се посланицима одбију дневнице ако не присуствују сједници и Барозовом говору о стању Уније.

Министри финансија ЕУ

Нова мрежа регулатора финансијског тржишта убудуће ће радити на спречавању будућих криза, договорили су јуче министри финансија ЕУ.

На састанку у Бриселу договорено је да четири регулаторне агенције - једна која надгледа шире економске догађаје а три за банке, осигуравајуће компаније и тржишта акцијама, буду спремне за рад 1. јануара, али је потребно да претходно добију и одобрење Европског парламента. Четири надзорне агенције треба да надгледају дешавања у европској економији и финансијском тржишту да би уочиле повећан притисак сличан оном који је изазвао свјетски финансијски колапс 2008. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана