Европљани у пензију тек са 70 година

Глас Српске
Европљани у пензију тек са 70 година

БРИСЕЛ - Европска комисија је у оквиру привредне и социјалне стратегије Европске уније препоручила да запослени Европљани од 2060. године у пензију иду тек када наврше 70 година живота.

Каснији одлазак у пензију, као дио рјешења за проблем све старијег становништва и незапослености који потреса цијелу Европу, оштро је одјекнуо у цијелој ЕУ, пренијеле су агенције.

Предсједник Европске комисије Жозе Мануел Барозо рекао је да је дужи радни стаж један од званичних циљева привредне и социјалне стратегије ЕУ до 2020. године.

- Најмање 75 одсто становника у Европској унији, старости између 18 и 64 године, требало би да буде запослено - рекао је Барозо.

Просјечни Европљанин, наводе аналитичари, у пензију одлази када напуни 60 година.

Године за одлазак у пензију постале су важна заједничка тема када је избила финансијска криза у Грчкој и тада су почела поређења међу земљама.

Шведски министар финансија Aндерс Борг негодовао је када је објављено какве привилегије имају запослени у јавној служби у Грчкој за одлазак у пензију.

- Јасно је да наше пореске платише нису спремне да плаћају за Грчку, када у тој земљи људи са четрдесет и педесет година одлазе у пензију. Не долази у обзир да плаћамо за нерад у некој земљи -  рекао је Борг.

Ни у Француској ситуација није ништа боља. Мушкарац у Француској одлази у пензију са просјечно 59 година. Француски предсједник Никола Саркози намјерава да године за одлазак у пензију подигне са 60 на 62.

Француска је тиме и далеко од Њемачке, гдје се у пензију одлази са 65 година. Њемачка је за циљ поставила да се граница за пензију помјери на 67 година живота.

Синдикати широм Европе оштро су реаговали на најаве из ЕУ за продужење година рада.

Велика Британија

Сличне циљеве поставила је и Велика Британија. Влада Дејвида Камерона планира реформу пензијског система, којом је као главни циљ постављен каснији одлазак у пензију, нарочито за жене које би кроз коју годину, као и мушкарци, морале да раде до 65. године живота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана