Ембарго на извоз пшенице

Глас Српске
Ембарго на извоз пшенице

МОСКВA - Ембарго на извоз руске пшенице по налогу премијера Владимира Путина ступио је на снагу, а руска влада настоји да спријечи повећање њене цијене послије слабих приноса изазваних дуготрајном сушом и великим врућинама, јавиле су агенције.


У складу с одлуком владе коју је 5. августа потписао Путин, ова ванредна мјера примјењиваће се од 15. августа до 31. децембра, а постоји могућност и да се продужи.

Русија, трећи свјетски извозник пшенице, већ је смањила очекивања од овогодишње жетве на 60 до 65 милиона тона, што је за трећину мање у поређењу с лањском жетвом.

Готово четвртина житарица уништена је послије суше и топлотног удара који је захватио Русију, а ванредно стање проглашено је у 27 руских пољопривредних регија.

Како су објаснили руски челници, сврха ембарга је да се осигура снабдијевање домаћих становника и избјегне повећање цијена житарица и њихових производа. Домаћа потрошња пшенице у Русији износи 78 милиона тона годишње.

Током 2009. Руси су извезли 21,4 милиона тона пшенице. Најава руског ембарга на извоз пшенице изазвала је повећање њене цијене на свјетском тржишту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана