Електропривреда стратешка област РС

Раде Јелић
Електропривреда стратешка област РС

УГЉЕВИК - Електропривредни систем, са годишњом акумулираном добити од 30 милиона марака, стратешка је област Републике Српске, што је довољан разлог да не мијењамо власничку структуру "Електоропривреде РС".

Рекао је ово јуче приликом обиласка Термоелектране "Угљевик" предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик. Он је нагласио да је задовољан што читав електропривредни Српске сваке године повећава добит.

- Прије пет година, односно прије него што је конституисана садашња Влада, ова иста термоелектрана имала је губитак од 14 милиона марака, односно губитак од 32 милиона марака из ранијих година, што је угрожавало пословање не само овог предузећа, него и читаве "Електропривреде" - рекао је Додик и додао да је управа ТЕ "Угљевик" заслужна што предузеће сада послује са добити.

Стабилизација ТЕ "Угљевик", истакао је премијер РС, омогућила је планирање нових инвестиција као што је изградња друге фазе термоелектране, односно "Угљевика 2".

- Влада је опредијељена да подржава све могуће иницијативе у том погледу - додао је Додик.

Директор Рудника и термоелектране "Угљевик" Анто Гајић казао је да капитални ремонт ТЕ, који је почео 1. јула, тече планираном динамиком, те да ће послије 100 календарских дана застоја, 8, октобра бити настављена производња струје, како је и планирано.

- Урадили смо обиман посао на реконструкцији расхладног торња и котла термоелектране, ремонт турбине и генератора као и 6-киловолтног постројења. По завршетку ових послова повећаћемо снагу термоелектране и обезбиједити дужи рад блока на годишњем нивоу - рекао је Гајић и додао да је ремонт ТЕ коштао 52 милиона марака.

Термоелектрану "Угљевик", осим премијера Српске, посјетили су и директор "Електропривреде" РС Бранислава Милекић, министар индустрије, енергетике и рударства РС Слободан Пухалац, министар финансија РС Александар Џомбић, те министар цивилних послова БиХ Средоје Новић.

Одсумпоравање

Премијер РС рекао је да ће повољним кредитом јапанске владе од 92 милиона долара са грејс-периодом од десет година и роком отплате од 30 година, за одсумпоравање димних гасова у ТЕ "Угљевик", бити обезбијеђена стабилизација система и несметан рад термоелектране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана