EBRD ће подржати нове пројекте у РС

Марина Чигоја
EBRD ће подржати нове пројекте у РС

БAЊAЛУКA - Европска банка за обнову и развој (EBRD) спремна је да подржи инфраструктурне и пројекте у енергетском сектору Републике Српске, под условом да се изврше одређене реформе и отвори тржиште.

Истакла је ово у петак у Бањалуци члан Управног одбора EBRD-а Стефанија Базони послије састанка делегације Банке са премијером РС Милорадом Додиком и министрима у Влади Српске.

Додик је рекао да је подршка EBRD-а у низу пројеката помогла да се у РС ријеше важни проблеми у области комуналне инфраструктуре, али и другим секторима.

- Имајући у виду да се у оквиру EBRD-а прави нови трогодишњи план за ангажман у БиХ, разговарали смо о будућим пројектима. Као важне области за Владу РС, гдје бисмо тражили подршку EBRD-а, представили смо енергетику, инфраструктуру, образовање и здравство - казао је Додик.

Додао је да је Влада Српске изразила спремност за спровођење потребних реформи, које су услов за сарадњу са EBRD-ом.

- Банка је подржала важан пројекат изградње инфраструктуре у Бијељини и он треба да буде оквир за неке будуће пројекте које желимо да развијемо у РС, а предњаче пројекти у области инфраструктуре, односно снабдијевања водом и канализационих система - нагласио је Додик.

Члан Управног одбора EBRD-а Стефанија Базони рекла је да је посјета Српској планирана у склопу посјете БиХ која траје седам дана и у току које су одржани састанци са представницима Савјета министара БиХ, ентитета, те високим представником у БиХ Валентином Инцком.

Она је додала да ће одбор банке разговарати о стратегији EBRD-а у БиХ у идуће три године, због чега је ова посјета била веома важна.

- Овом посјетом желимо да ојачамо наше партнерство и одлучни смо да подржимо пројекте јачања инфраструктуре у РС. Разговарали смо о сарадњи у разним секторима и потврдили да је банка спремна да подржи пројекте у Српској под условом да се обаве одређене реформе и отвори тржиште - истакла је Базони.

Општине

Стефанија Базони је додала да је EBRD спремна да у сарадњи са општинама ради на пројектима заштите животне средине, те на пројектима побољшања инфраструктуре.

- Заинтересовани смо и за сарадњу са приватним предузећима и цјелокупним приватним сектором - казала је Базони.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана