Договори о концесијама за нафтна налазишта

Марина Чигоја
Договори о концесијама за нафтна налазишта

БAЊAЛУКA - Представници компанија "Зарубежњефт", "Гаспромњефт" и Нафтне индустрије Србије (НИС) сутра долазе у Бањалуку, гдје ће са представницима Владе РС разговарати о заједничким пројектима, потврђено је "Гласу Српске" у Министарству индустрије, енергетике и рударства РС.

Премијер Републике Српске Милорад Додик рекао је агенцији Онаса да делегације руских компанија "Зарубежњефт" и "Гаспромњефт" у РС стижу са намјером да заједнички аплицирају за концесију за испитивање налазишта сирове нафте у Српској. Додао је да би ово требало да буде финализовано у  сљедећих неколико дана, пренијели су портали.

- Дио аранжмана није само давање концесије за испитивање нафтних налазишта у РС, него и стварање услова за изградњу крака гасовода "Јужни ток", или било ког другог пројекта. Веома је важно да Српска добије квалитетан гасовод из правца Зворника, преко Бијељине, до Бањалуке, Приједора и Новог Града, са краковима широм РС, како би била ојачана енергетска стабилност - нагласио је Додик.

Он је прецизирао да се у августу очекује финализација протокола између Владе РС и руског "Гаспрома" за изградњу гасовода кроз РС, без обзира на то да ли ће он бити дио мреже "Јужног тока" или неког другог пројекта.

Додик је подсјетио да је изградња крака "Јужног тока" кроз Србију била дио аранжмана у приватизационом послу НИС-а са руском државном компанијом, те да до сада није чуо да се од тога одустало, иако је очигледно да се динамика не убрзава, имајући у виду одређене геостратешке и геополитичке проблеме које пројекат носи.

- Наш примарни циљ од почетка био је да добијемо одређену гарантовану количину гаса за властите потребе, која може бити довољна за становништво и привреду. Намјера нам је да буде изграђен крак гасовода кроз РС, који би примарно био у функцији задовољавања наших потреба, а који би могао да послужи и као транзитни крак или дио прстена за Хрватску и даље - навео је Додик.

Он је оцијенио да РС није значајан геополитички фактор и да не може да условљава било шта, већ да може само да скрене пажњу на себе, на бази развоја добрих и пријатељских односа.

- РС у било ком другом смислу, геополитичком, финансијском, инфрастуктурном, није фактор који би могао да привуче било какав глобални правац и управо због тога, контактима које остварујемо, ми осигуравамо примарно снабдијевање гасом или транзит - нагласио је Додик.

Договор

Током посјете делегације РС Москви почетком ове године, са представница "Гаспрома" договорена је изградња крака гасовода "Јужни ток", који ће из Србије ићи у Републику Српску, а затим и у ФБиХ.

У разговору премијера РС Милорада Додика и предсједника "Гаспрома" Aлександра Медведева договорено је да најприје буде израђена студија о изводљивости, а да потом буду потписани одговарајући споразуми.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана