Добит банака у 2010. смањена за 70 одсто

Марина Чигоја
Добит банака у 2010. смањена за 70 одсто

БAЊAЛУКA - Банкарски сектор Републике Српске остварио је у првој половини ове године нето добит од 3,86 милиона марака, што у односу на исти период лани представља пад од 72 одсто, подаци су Aгенције за банкарство РС.

У Извјештају Aгенције о пословању банкарског сектора у првој половини ове године, наводи се да је нето добит банака у Српској у првој половини прошле године износила је 13,61 милион марака.

- У првом полугодишту 2010. године седам банака пословало је са добити од 11,14 милиона марака, док је у истом периоду прошле године седам банака остварило добит у укупном износу од 18,33 милиона марака - подаци су Aгенције за банкарство.

На крају јуна укупни кредити банака у Српској износили су 3,76 милијарди марака са стопом раста од два одсто у односу на крај 2009. године, када су износили 3,70 милијарди марака.

- Од укупних кредита на зајмове приватних предузећа и друштава отпада 1,82 милијарди марака или 48 одсто укупних кредита са стопом раста од два одсто у односу на крај 2009. године. Кредити грађанима износе 1,54 милијарди марака или 41 одсто укупних кредита са растом од један одсто - казали су у Aгенцији.

Вицегувернер Централне банке БиХ Радомир Божић каже да је, без обзира на остварени пад прихода, банкарски сектор РС и даље стабилан.

Мањи приходи банака у овој години резултат су дешавања на бакарском тржишту у свијету, али и мањег обима одобрених кредита, који су основни извор зараде банкама.

- Банке се и даље суочавају са проблемом сервисирања потраживања по раније одобреним кредитима. Пад добити банака одраз је и стања у реалном сектору - казао је Божић и додао да је евидентно да већина банака и даље послује позитивно, али да је исто тако видљив и значајан пад профитабилности њиховог пословања.

Губитак

Према подацима Aгенције за банкарство РС у првом полугодишту ове године три банке су исказале губитак у укупном износу од 7,28 милиона марака.

- У истом периоду лани, такође три банке пословале су са губитком од 4,72 милиона марака - нагласили су у Aгенцији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана