До кредита могуће доћи без жираната

Маријанам Миљић
До кредита могуће доћи без жираната

БAЊAЛУКA - Због све мањег броја кредитно способних жираната банке у Републици Српској почеле су чешће да одобравају кредите за које није потребна гаранција другог лица, али клијенти морају имати адекватно покриће како би добили зајам.

Како каже замјеник директора Aгенције за банкарство РС Жељка Ракоција, иако је смањен број кредитно способних жираната, неће доћи до смањења обима кредитирања.

- Због све мање кредитне способности улога жираната биће смањена приликом одобравања кредита. Улога жиранта све више замјењује се некретнином, покретном ствари, залихама робе, аутомобилом те хартијама од вриједности - казала је Ракоција.

У Хипо Aлпе Aдрија банци казали су да већ дужи период нуде кредите без жираната, и то кроз три различите кредитне линије.

- У прву линију спадају хипотекарни ненамјенски кредити са износом до 150.000 марака. За овај кредит клијенти морају имати квалитетне инструменте обезбјеђења и кредитну способност - казали су у овој банци и додали да другој кредитној линији припадају ненамјенски краткорочни и дугорочни кредити без жираната уз полису Јахорина осигурања са износом до 10.000 марака.

У Хипо Aлпе Aдрија банци казали су да трећу кредитну линију без жираната чине ломбардни кредити, гдје је износ кредита одређен висином депозита.

У Рајфајзен банци казали су да постоје инструменти којима се могу обезбиједити кредити без жираната, као што су хипотека на некретнини, разне врсте осигурања, те орочени намјенски депозит.

- Ненамјенски кредит без жираната уз одговарајуће полисе осигурања, те административну забрану и мјеницу, одобрава се у износу до 20.000 марака - казали су у овој банци и додали да је без жиранта могуће добити и замјенски кредит у износу до 20.000 марака, који је намијењен клијентима који су уредно отплатили минимум девет ануитета ненамјенског кредита у овој банци.

У НЛБ Развојној банци казали су да поред жираната постоји више инструмената за обезбјеђење кредита у овој банци, а то су залог на покретне и непокретне ствари, те осигурање кредита код неке од осигуравајућих кућа.

Услови

У Рајфајзен банци кажу да је без жиранта могуће добити и кредит плус, који је намијењен клијентима банке који су у потпуности отплатили ненамјенски кредит у периоду до 12 мјесеци од дана подношења захтјева за нови кредит.

- Животно осигурање је алтернативни инструмент обезбјеђења за намјенске и ненамјенске кредите у Рајфајзен банци и замјењује све остале инструменте обезбјеђења - казали су у овој банци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана