Дејан Шошкић нови гувернер Народне банке

Глас Српске
Дејан Шошкић нови гувернер Народне банке

БЕОГРAД - Скупштина Србије изабрала је јуче Дејана Шошкића за новог гувернера Народне банке Србије (НБС) на мандат од шест година.

За избор Шошкића гласало је свих 129 присутних посланика, пренијеле су агенције.

Шошкића је за то мјесто предложио предсједник Србије Борис Тадић.
Парламент је претходно усвојио одлуку о престанку функције Радована Јелашића, који је 23. марта 2010. године поднио оставку на мјесто гувернера НБС-а из, како је навео, личних разлога.
Дејан Шошкић рођен је у Београду 1967. године. Дипломирао је 1989, магистрирао 1993. и докторирао 1999. године на Економском факултету у Београду.

Предавао је у СAД на основним и дипломским студијама, између осталога Финансијска тржишта и институције, Финансијски менаџмент и Међународни бизнис и економија на Универзитету Небраска, Омаха.

Током 2002. године био је гостујући предавач на универзитетима Њу Хејвен, Роуд Aјленд и Беркли у СAД.

Шошкић је био специјални савјетник за финансијска тржишта у Народној банци Југославије, савјетник за економску политику у Савјетодавном центру за економска и правна питања Европске уније (2002-2003) и члан Савјета НБС-а.

Скупштина Србије изабрала је јуче и Бошка Живковића за предсједника Савјета гувернера Народне банке Србије (НБС). Живковића је на ту функцију предложио скупштински Одбор за финансије. Живковић је изабран умјесто Дејана Шошкића.

Радован Јелашић

- Не постоји ниједан човек, политичар или тајкун због којег сам дао оставку - рекао је јуче гувернер Народне банке Србије (НБС) у оставци Радован Јелашић. Он је казао да је осјећао да је у НБС-у учинио све што је могао, што не значи да опет неће имати ту енергију да се врати у Народну банку "ако га неко шармира". Јелашић је негирао да је добио понуду да буде гувернер мађарске централне банке.

Новом гувернеру НБС-а Дејану Шошкићу, коме би сутра требало да преда дужност, Јелашић је поручио да је спреман да му пренесе своје искуство јер му је стало до развоја српске централне банке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана