Члан из ФБиХ против продужења рока

Марина Чигоја
Члан из ФБиХ против продужења рока

БAЊAЛУКA - Комисија за ревизију Одлуке о квалитету течних нафтних горива није постигла договор за продужење рока Рафинерији нафте Брод за достизање квалитета бензина које производи јер представник Владе ФБиХ у Комисији није био за то.

Потврдио је ово "Гласу Српске" предсједавајући Комисије Љубиша Ћосић и додао да су представници Савјета министара БиХ и Владе РС на сједници у уторак подржали продужење рокова.

- Представник Владе ФБиХ је, у складу са закључцима Владе ФБиХ, која тражи заједничку контролу квалитета горива у Рафинерији, те контролу сирове нафте из увоза, био против продужења рокова док се ови захтјеви не испоштују - казао је Ћосић.

Он је истакао да ће идућа и посљедња сједница Комисије бити одржана у понедјељак и додао да очекује да би тада могао бити постигнут договор.

- Покушаћемо поново у понедјељак да дођемо до договора са представником Владе ФБиХ. Aко ставови и тада буду различити, Савјету министара доставићемо извјештај у којем предлажемо два или више рјешења. Може се десити да предложимо продужење рокова с обзиром на то да је већина за то или да доставимо извјештај са издвојеним мишљењима оних који су били против. Трећа опција је да тражимо продужење рока рада Комисије како бисмо се потпуно усагласили - истакао је Ћосић.

Члан Комисије из Владе РС Драгана Калабић рекла је да је став Владе да је захтјев за пролонгирање рока Рафинерији нафте Брод за усклађивањем квалитета горива са европским стандардима оправдан.

- Сама чињеница да је Рафинерија у само једној години достигла већи квалитет појединих производа него што је то предвиђено Одлуком о квалитету горива, говори у прилог чињеници да су наши захтјеви оправдани. Рафинерија је тек недавно приватизована, реализоване су велике инвестиције и због тога сматрамо да је реално да се рок продужи - казала је Калабићева.

Рок важења Одлуке о квалитету течних нафтних горива истекао је 30. јуна, послије чега је Савјет министара БиХ одлучио да ову одлуку продужи за само 60 дана. У међувремену је формирана комисија, која би требало да уради измјене ове одлуке.

Влада РС тражила је продужење рока како би се изградњом нових постројења у Рафинерији обезбиједила производња безоловних бензина и мазута у складу са стандардима ЕУ, док остали деривати произведени у Броду испуњавају све потребне стандарде.

Извјештај

Љубиша Ћосић је нагласио да ће извјештај о раду Комисије за ревизију Одлуке о квалитету нафтних течних горива и приједлог текста одлуке бити завршени до краја идуће седмице, те да ће се наћи на првој сједници Савјета министара у августу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана