Цијене хране расту у читавом свијету

Глас Српске
Цијене хране расту у читавом свијету

ЊУЈОРК, ЛОНДОН - Вртоглав раст цијена основних животних намирница, а посебно пшенице, изазива забринутост у готово свим дијеловима свијета, а званичници страхују да би несташица ове житарице могла да изазове нову кризу.

Aгенција Уједињених нација (УН) за храну за крај септембра сазвала је ванредни састанак посвећен скоку цијене пшенице за готово 50 одсто у посљедња два мјесеца, јавља Би-Би-Си.

У УН наводе да је цијена меса у посљедње вријеме достигла највиши ниво у посљедњих 20 година.

- На свјетским тржиштима цијена пшенице упадљиво расте. Ова житарица од почетка године поскупјела је за скоро 70 одсто. Поставља се питање да ли је на помолу понављање кризе са храном од прије двије године, која је потресла многе земље широм свијета - наводи Би-Би-Си.

Водећи економиста Aгенције за храну УН Aбдолреза Aбасаин каже да у свијету влада забринутост због све нестабилнијег тржишта хране у свијету.

- Када је прича о несташици пшенице почела у јулу, сви су били изненађени. Све се дешава брзо и непредвидиво и то је само по себи довољан разлог за бригу. Ипак, увјерени смо да нисмо у тако озбиљној ситуацији као 2007. године, када су цијене хране расле без граница. Поскупљења су тада погодила читав низ намирница. Надамо се да сада ситуацију можемо да ставимо под контролу што је брже могуће - рекао је Aбасаин.

Проблеми на тржишту хране погоршани су најприје дугом сушом, а потом и пожарима у Русији, која је четврти највећи извозник пшенице у свијету.

Русија је због мањих приноса пшенице најавила да ће продужити забрану извоза ове житарице до краја сљедеће године.

Кејт Бејли са Универзитета "Кардиф бизнис скул", који се бави истраживањем тржишта хране, каже да ће свијет у будућности виђати много више нестабилности на тржишту хране.

- То не би требало да нас изненађује. У пољопривреду се слабо улаже, а с друге стране, тражња за храном расте. Док се то не промијени, очекује нас дуги период нестабилности - сматра Бејли и додаје да би, ради превенција од могућих несташица хране, владе земаља у развоју требало да повећају приносе и продуктивност и да се на неки начин заштите од година са слабом жетвом.

Немири

Би-Би-Си подсјећа да су, када се цијена хране прије двије године отела контроли, нереди избили у многим земљама, од Мексика до Бангладеша.

Прошле седмице велики немири због поскупљења хране, а посебно хљеба, избили су у Мозамбику, на југоистоку Aфрике, и при томе је најмање десет људи погинуло, а стотине су повријеђене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана