Цијена барела нафте пала испод 75 долара

Глас Српске
Цијена барела нафте пала испод 75 долара

ЊУЈОРК - Сирова нафта је јуче на берзи у Њујорку појефтинила на испод 75 долара за барел, након што је најновији извјештај показао раст залиха тог енергента у СAД прошле седмице, што је поново подстакло забринутост око тражње горива у тој највећој свјетској привреди, јавиле су агенције.

Цијена америчке "лаке" нафте за терминску испоруку у септембру је на њујоршкој робној берзи пала за 97 центи на 74,80 долара за барел, док је европска "брент" нафта на Међународној берзи петролеја у Лондону у исто вријеме појефтинила за 93 цента на 76 долара за барел, пренијела је агенција AП.

Aмерички институт за нафту (API) објавио је у уторак навече да су залихе "течног злата" у СAД прошле седмице знатно порасле за 5,87 милиона барела, док су аналитичари очекивали пад залиха.

Поред тога, залихе бензина, дизела и лож-уља су такође повећане, саопштио је API. Поподне ће сопствени извјештај о залихама у СAД објавити статистичка служба америчког Министарства енергетике.

- Подаци института API су били неочекивани и изазвали су појефтињење нафте, показавши раст залиха те сировине, као и деривата, што указује на слабу тражњу. Сада се ишчекује извјештај Министарства енергетике како би се видјело да ли ће он потврдити податке института API - наводи се у извјештају консултантске фирме "Камерон Хановер".

Многи аналитичари већ неко вријеме упозоравају да превелике залихе најважније енергетске сировине у комбинацији са слабом тражњом не оправдавају цијену изнад 70 долара за барел.

- Наставак интересовања инвеститора је једини фактор који тренутно спречава знатан пад цијене сирове нафте - саопштила је њемачка "Комерцбанк".

Без корекција цијена

Предсједник Удружења власника бензинских пумпи РС Војин Митровић рекао је да се у идућих десетак дана корекције цијена нафте и нафтних деривата у Српској не могу очекивати, јер пад цијена сирове нафте у СAД-у у протеклих мјесец дана неће се битно одразити на наше тржиште.

- Потребно је раздвојити цијену сирове нафте и нафтних деривата на свјетској берзи, јер су то основе на којима се граде рафинеријске цијене. Свака рафинерија на бази цијене нафте на свјетској берзи формира своју цијену, коју онда ми преузимамо као своје увозне податке, односно своје увозне величине и на бази тога формирамо малопродајне цијене - казао је Митровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана