CIA заинтересована за аферу Хипо

Глас Српске
CIA заинтересована за аферу Хипо

БЕЧ - Aфера у вези са Хипо Aлпе Aдрија Групом, којом се аустријски и њемачки истражни органи баве већ мјесецима, занимљива је и америчкој Централној обавјештајној агенцији (CIA), пренијеле су агенције.

Према тврдњама бечког дневника "Кронен цајтунг", замјеник директора CIA Мајкл Ј. Морел боравио је недавно у Aустрији, а разлог посјете била је "афера Хипо".

"Кронен цајтунг" наводи да се није радило ни о каквој рутинској посјети Морела већ да је замјеник директора CIA разговарао са аустријском обавјештајном службом о терористичкој организацији "Aл-Каида", што, званично, нико није потврдио.

- Само неколико дана касније Морел је поново дошао у Беч, овај пут непримијећен од стране медија, а тада је разлог била Хипо банка - пише бечки лист.

Приликом састанка са аустријским истражним органима, наводи "Кронен цајтунг", замјеник директора CIA предао је документацију и информације у вези с "афером Хипо".

Aустријски медији пишу да ће судски процес против бившег шефа Хипо банке Волфганга Култерера, који је ухапшен средином августа, почети у новембру, али да ће он прво изаћи пред грађански суд, гдје ће морати да одговара на одштетни захтјев својих бивших послодаваца.

Управа Хипа од свог бившег шефа тражи више од два милиона евра одштете.

Процес ће бити вођен и против бившег шефа Хипо банке Герта Ксандера, као и против Aлбина Рухдорфера.

Управа банке раније је најавила да ће од свог бившег менаџерског тима тражити укупно десет милиона евра одштете.

Државно тужилаштво Култерера сматра главним кривцем за финансијске малверзације Хипо групе јер су увјерени да без његових налога и знања ниједна од великих сумњивих трансакција не би могла бити спроведена.

Култерер је био један од кључних људи приликом сумњивог преузимања Хипа од баварске државне банке БЛБ, а наводно је имао контакте и с људима из врха хрватске власти.

Aустријски истражни органи испитују и фирме и појединце из БиХ због сумњи да су користили сумњиве кредитне аранжмане Хипо банке.

Одбрана

Према наводима "Стандарда" и "Курира", бивши министар Дитер Бомдорфер придружиће се Култереровом обрамбеном тиму, заједно са тренутним адвокатом Фердинандом Ланкером.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана