ЧЕЗ одустаје од иностраних пројеката

Глас Српске
ЧЕЗ одустаје од иностраних пројеката

ПРAГ - Чешки електроенергетски гигант ЧЕЗ, притиснут смањењем добити у првој половини ове године и појефтињењем струје коју извози, одустаје од планова у иностранству, оријентишући се на домаће пројекте, јављају прашки медији.

ЧЕЗ је у јулу саопштио да се повлачи из пројекта изградње електране у румунском граду Галати, а прољетос је одгодио и пројекат гасне електране у Варни у Бугарској.

- ЧЕЗ је одустао и од великих тендера за куповину енергетских компанија "ПAК" и "Енерга" у Пољској, а неће, како је раније планирано, поднијети ни понуду за куповину електрана у Њемачкој - наводе медији у Чешкој.

Компанија је почетком године одлучила да одустане од ширења на балканским тржиштима и окрене се градњи нуклеарних електрана у Чешкој и Словачкој.

Генерални директор ЧЕЗ-а Мартин Роман најавио је да је за компанију сада исплативије да се бави гријањем, него продајом струје.

- Испоруке електричне енергије за ЧЕЗ више нису исплативе као претходних година, када су цијене струје вртоглаво расле, у настојању да се изравнају са њемачким - наводе медији.

С обзиром на то, како пишу, да више не може да зарађује на великим поскупљењима струје за чешке потрошаче, ЧЕЗ се оријентише на топлане, гдје за гријање може да искористи енергију насталу приликом производње струје - пишу прашки листови, преносе агенције.

У жижи интересовања ЧЕЗ-а тренутно су инвестиције вриједне око 20 милијарди евра, јер ускоро почиње избор партнера за доградњу два блока ЧЕЗ-ове нуклеарне електране "Темелин" који би требало да буду пуштени у погон 2019. и 2020. године.
У плану је и изградња петог блока у првој чешкој нуклеарној електрани "Дуковани", те модернизација старе нуклеарне електране "Јасловске Бохуњице" и изградња два блока у њој.

Добит

Нето добит ЧЕЗ-а у првој половини ове године, због јефтиније струје мања је 20 одсто у односу на исти период 2009. године и достигла је 1,148 милијарди евра.

Процјењује се да ће добит ЧЕЗ-а ове године бити десет одсто мања него 2009. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана