Четрдесет богаташа даје половину новца

Глас Српске
Четрдесет богаташа даје половину новца

ЊУЈОРК - Четрдесет америчких милијардера и њихових породица обећало је да ће у хуманитарне сврхе поклонити половину свог богатства.

Иницијативи суоснивача "Мајкрософта" Била Гејтса и инвеститора Ворена Бафета, одазвали су се породица Рокфелер, њујоршки градоначелник Мајкл Блумберг, власник хотела "Хилтон", медијски магнат и оснивач CNN-а Тед Тарнер и филмски редитељ Џорџ Лукас.

Aкција је покренута прије шест седмица под слоганом "Обећање давања", с циљем да се богаташи из читаве земље приволе на идеју поклањања више од 50 одсто свог новца у хуманитарне сврхе.

Гејтс је са имовином вриједном 53 милијарди долара други на "Форбсовој" листи најбогатијих људи свијета, а Бафет је трећи.
Организатори акције саопштили су да је "обећање морална обавеза, а не правни уговор".

Бафет, који је одлучио да поклони 99 одсто свог богатства, које се процјењује на 46 милијарди долара, рекао је да је акција на самом почетку наишла на одлична реаговања.

Осим обавезивања на донаторску дјелатност, Гејтс и Бафет од милијардера који приступе њиховој кампањи, траже и обећање да ће "давати мудро" и да ће учити од својих колега донатора.
Један од милијардера који се одазвао овом позиву,  градоначелник Њујорка Мајкл Блумберг, рекао је да подршка онима којима је помоћ потребна начин да се свијет учини љепшим.

- Aко желите да урадите нешто за своју дјецу и да им покажете како их много волите, најбоља ствар је да подржите организације које ће створити љепши свијет за њих и за њихову дјецу. Тиме што дајемо, инспиришемо и друге да би, такође, давали, да ли свој новац, или вријеме - рекао је Блумберг.

Међу дародавцима је и шеф медијске компаније "IAC" Бери Дилер, суоснивач компјутерске фирме "Оракл" Лари Елисон и енергетски магнат Т. Бун Пикенс.

Aмерички медији напомињу да њихово обећање да ће поклонити у хуманитарне сврхе најмање половину свог богатства, за живота, или када умру, има значај моралне обавезе, која није правно, односно, законски утемељена.

Позив

Aналитичари наводе да, ако би се, позиву Гејтса и Бафета одазвало свих око 400 америчких милијардера, евидентираних у часопису "Форбс", сакупило би се око 600 милијарди долара.

У СAД живи око 40 процената свих милијардера на свијету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана