Чекају се резултати контроле 24 обрасца

Марина Чигоја
Чекају се резултати контроле 24 обрасца

БAЊAЛУКA - Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ послала је од почетка 2009. године до данас укупно 41 примјерак ЕУР 1 обрасца, којим се провјерава поријекло робе, у Македонију на додатну провјеру, због сумње у поријекло меса увезеног у БиХ. Од тога је за 17 образаца потврђено да су исправни, док се за преосталих 24 још чекају резултати.

Рекао је ово "Гласу Српске" портпарол УИО Ратко Ковачевић и додао да ће Управа, послије дописа Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, које је затражило провјеру свих образаца ЕУР 1, накнадно послати обрасце на провјеру.

- Контрола образаца на основу којих је увезено месо из Македоније тек ће услиједити, јер је процедура контроле компликована и није се могла спровести у периоду од када смо добили допис из Министарства - казао је Ковачевић и додао да ће УИО за сваки ЕУР 1 који се пошаље на провјеру обезбиједити банкарском гаранцијом евентуални царински дуг.

- Док се не утврди његова исправност, од увозника узимамо банкарску гаранцију коју блокирамо на износ потенцијалних дажбина и то стоји као осигурање дуга у случају да се утврди да је образац неисправан. Aко је исправан, враћамо банкарску гаранцију - казао је Ковачевић.

Он је нагласио да је веома тешко рећи када би УИО могла да добије резултате контрола свих образаца које је Министарство тражило, с обзиром на то да контроле у Македонији некада потрају и по неколико мјесеци.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и сточара РС Владимир Усорац рекао је да домаћи пољопривредници оправдано сумњају у валидност ЕУР 1 образаца који прате месо из Македоније.

- Македонија нема ни приближно довољне капацитете за производњу меса, с обзиром на количине које су послате у БиХ. То месо је вјероватно поријеклом из Aргентине и Бразила. Очекујемо да се овај проблем што прије ријеши - казао је Усорац.

Он је нагласио да је слична ситуација и са Црном Гором, која такође извози велике количине меса и месних прерађевина у БиХ, а за које се сумња да је поријеклом из ове земље.

- Месо које се увози из ових земаља сумњивог је квалитета - нагласио је Усорац.

Због сумње у исправност доказа о поријеклу меса приликом увоза у БиХ из Македоније, Министарство спољне трговине и економских односа БиХ затражило је да УИО БиХ спроведе додатну контролу меса из Македоније.

Увоз

Према подацима УИО БиХ, за седам мјесеци ове године из Македоније у БиХ укупно је увезено 961 тона разних месних прерађевина укупне вриједности у износу од 4,8 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана