Бољи увид и контрола догађаја на тржишту

Марина Чигоја
Бољи увид и контрола догађаја на тржишту

БAЊAЛУКA - Споразумом о сарадњи надзорних органа финансијског сектора у РС, који су потписали Комисија за хартије од вриједности, Aгенција за банкарство и Aгенција за осигурање, обезбиједиће се бољи увид и контрола финансијских трансакција и догађаја на тржишту.

Из Министарства финансија РС навели су да је Комитет за координацију надзора финансијског сектора РС, на другој сједници одржаној 14. јула, усагласио текст Споразума о сарадњи надзорних органа финансијског сектора у Републици Српској.

- Потписивањем овог документа стварају се предуслови за ефикаснију сарадњу надзорних органа, обезбјеђује се боља међусобна комуникација и координација, те ствара могућност већег увида и контроле финансијских трансакција и догађаја на тржишту - рекли су у Министарству финансија и додали да ће се сарадња и заједничко дјеловање надзорних органа одвијати кроз организовање заједничких контрола у области банкарства, осигурања и тржишта капитала, као и предузимањем мјера и активности на заштити права корисника финансијских услуга.

Овај споразум, истичу, у функцији је очувања стабилности финансијског сектора, те његовог даљег развоја.

Директор Aгенције за осигурање РС Божана Шљивар казала је да су на овај начин прецизирани елементи сарадње три финансијске институције РС.

- Споразум који смо усагласили допринијеће бољем и ефикаснијем надзору над финансијским тржиштем, а из тога ће услиједити и боља заштита учесника на тржишту - рекла је Шљивар.

Предсједник Комисије за хартије од вриједности РС Миодраг Јандрић каже да је свуда у свијету консолидација регулатора неминовност, јер је њихове надлежности веома тешко разграничити.

Додао је да је повезивање ових институција један од начина заштите од незаконитости које се дешавају на финансијским тржиштима.

Финансијски сектор

У Министарству финансија РС наводе да ће овај споразум омогућити благовремено идентификовање проблема и предузимање мјера на отклањању слабости у функционисању финансијског сектора. Додају да ће бити усклађени и прописи из области финансијског посредовања са међународном праксом, као и стандардима и прописима Европске уније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана