Бирач повећао производњу и извоз

Глас Српске
Бирач повећао производњу и извоз

ЗВОРНИК - Фабрика глинице "Бирач", која запошљава око 1.000 радника, у првом полугодишту ове године произвела је 122.572 тоне глинице, што је дупло више у односу на исти период прошле године, саопштено је из ове фабрике, пренијеле су агенције.

Повећање производње глинице, али и других производа фабрике, створило је и услове за већи извоз, чија је вриједност за шест мјесеци ове године износила више од 86 милиона КМ.

Предсједник Управног одбора Фабрике глинице "Бирач" Мартинас Угианскис рекао је да је примарни циљ Управног одбора и менаџмента фабрике у овој години подизање обима производње до степена максималне ефикасности како би, уз што рационалније искориштење свих ресурса и оптимизацију производних трошкова, обезбиједили стабилност у раду, полако извлачећи колектив из тешког стања насталог усљед посљедица глобалне економске кризе.

- Нормализација пословних прилика и присуство појединих позитивних тенденција су охрабрујући знакови. Читав низ мјера, предузетих на стабилизацији рада фабрике, довео је до тога да шестомјесечно пословање фабрике буде позитивно, што је за све нас добар показатељ. Предузеће је остварило добит од око 5,5 милиона КМ - истакао је Угианскис.

Он је нагласио да су у времену свјетске економске кризе, која је снажно погодила пословање овог колектива, изразит пад цијена алуминијума и глинице, као и смањење потражње условили и смањење прихода, који нису могли да покрију трошкове производње и друге обавезе фабрике.

Угианскис је додао да управна и руководна структура на перспективу фабрике гледа позитивно, те истакао да је, будући да економска криза још није прошла, тешко давати дугорочније прогнозе.

Циљеви

Мартинас Угианскис је рекао да је циљ да крај ове године фабрика дочека са позитивним резултатом.

- Заједнички нам је циљ да наставимо с тенденцијом добрих резултата. Унијећемо позитивне промјене које ће свакако ојачати наш колектив и кроз нове пројекте на даљем смањењу производних трошкова и увођењем неких нових производних програма обезбиједити боље пословање наше компаније - рекао је Угианскис.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана