Билећа добија погон јединствен у Европи

Ратомир Мијановић
Билећа добија погон јединствен у Европи

БИЛЕЋA - Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик и инвеститор Бранко Тупањац поставили су јуче камен темељац за изградњу фабрике за прераду и паковање моторног уља у Билећи, јединствене у Европи, у коју ће бити уложено 11 милиона долара.

Фабрика, чија ће годишња вриједност производње износити 160 милиона долара, и која ће у почетку запошљавати стотинак радника, требало би да почне са радом за годину.

Премијер Српске рекао је да ће Влада РС, ако то буде потребно, посредством Инвестиционо-развојне банке подржати изградњу фабрике са пет милиона марака.

- Иако је било много препрека за почетак градње, драго ми је што инвеститор није одустао јер ће фабрика допринијети развоју овог краја - рекао је Додик.

Бранко Тупањац, који је до сада у опрему уложио 8,5 милиона долара, рекао је да ће се у овој фабрици производити синтетичка уља високе технологије.

- Aко се буде радило пуним капацитетом, планирано је да годишње буде произведено око 15 милиона литара уља, што одговара вриједности 160 милиона долара - рекао је Тупањац и додао да ће фабрика заузимати површину од 4.250 метара квадратних и запошљавати радну снагу са подручја Херцеговине.

Начелник Билеће Драган Бабић истакао је да је послије више од 20 година први пут постављен камен темељац за један производни погон у овој општини.

- Отварањем фабрике биће створени услови и за запошљавање нових радника, што је веома значајно, не само за Билећу већ и за цијелу Херцеговину - нагласио је Бабић.

Извоз

Бранко Тупањац каже да ће 70 одсто производње из билећке фабрике бити пласирано на тржиште Кине, Русије, СAД и других земаља, а остатак на домаће тржиште. Он истиче да ће сав репроматеријал неопходан за производњу бити допреман из Калифорније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана