БиХ може да очекује четврту траншу ММФ-а

Марина Чигоја
БиХ може да очекује четврту траншу ММФ-а

СAРAЈЕВО, БAЊAЛУКA - Представнички дом Парламента ФБиХ усвојио је јуче на ванредној сједници ребаланс федералног буџета, што је био један од основних услова за исплату четврте транше из стенд-бај аранжмана БиХ са Међународним монетарним фондом (ММФ), пренијеле су агенције.

О предложеном ребалансу буџета ФБиХ данас ће се изјашњавати и Дом народа ФБиХ.

Министар финансија ФБиХ Вјекослав Беванда рекао је да, уз ребаланс од око 116 милиона марака, буџет Федерације износи  1.862.962.000 марака.

Он је истакао да се ребалансом буџета обавезе из аранжмана с ММФ-ом не завршавају и да је ФБиХ добила ревидирано писмо намјере, са новим обавезама.

- Једна од нових обавеза је и наставак спровођења Закона о ревизији. Морамо и даље да спроводимо планиране мјере штедње, а забрањен је и трансфер новца нижим нивоима власти све док не остваре уштеде на начин на који је то урадила и ФБиХ - казао је Беванда.

Директор Економског института Бањалука Душко Јакшић рекао је да је изузетно важно да се аранжман БиХ са ММФ-ом настави јер су до сада уложени велики напори да се аранжман и добије.

- Наставак аранжмана доноси и потребну стабилност буџетима, а позитивно ће утицати и на потенцијалне инвеститоре - казао је Јакшић и додао да је крајње вријеме да се питање аранжмана отме из сфере политике и почне да се посматра из економске перспективе.

- Вријеме је да се окренемо реализацији битних економских послова - истакао је Јакшић.

Министар финансија Републике Српске Aлександар Џомбић рекао је раније да је Српска испунила све услове и испоштовала тражене критеријуме за наставак аранжмана.

Одбор извршних директора ММФ-а требало би да на сједници у Вашингтону крајем мјесеца одлучи о исплати четврте транше из стенд-бај аранжмана за БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана