Биће уклоњене све баријере за сарадњу

Глас Српске
Биће уклоњене све баријере за сарадњу

СAРAЈЕВО - Привредници БиХ и Србије морају да интензивирају међусобне односе који ће довести до повећане привредне сарадње, а БиХ ће урадити све како би биле уклоњене све административне баријере за даље развијање привредних односа са Србијом, рекао је јуче у Сарајеву предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић на отварању Пословног форума БиХ и Србије. Он је нагласио да земље региона морају да покажу више смисла за сарадњу у свим доменима, како политичким тако и економским.

- Регионална сарадња представља кључ не само напретку процесу приступања ЕУ него и привредног развоја региона у цјелини - рекао је Шпирић, пренијела је Срна.

Истакао је да је Србија до априла ове године у БиХ уложила 1,693 милијарде марака, што представља 22,3 одсто од укупних страних улагања у БиХ и ставља је на друго мјесто инвеститора у БиХ.

- Цијели простор БиХ нуди изванредне могућности за потенцијалне инвеститоре у разним областима, а БиХ је спремна за даљи развој привреде - казао је Шпирић и додао да је БиХ у посљедњих неколико година биљежила динамичан економски раст, а бруто друштвени производ земље за пет година порастао је за више од шест одсто.

Говорећи о глобалној економској кризи која је утицала и на БиХ, Шпирић је оцијенио да је Савјет министара БиХ с ентитетским владама предузео низ мјера ради очувања макроекономске стабилности, а да је резултат тога аранжман с Међународним монетарним фондом.

- Aмбијент за инвестиције у БиХ постепено се поправља и приближава европским трендовима. Могућности за инвестирање у БиХ су много боље него што је о томе изграђена перцепција домаће и међународне јавности - истакао је Шпирић.

Премијер Србије Мирко Цветковић казао је да је БиХ један од најзначајнијих спољнотрговинских партнера Србије те да у посљедњих неколико година робна размјена двије земље има тренд раста.

Цветковић је оцијенио да је привредна сарадња двије земље добра, али да може бити далеко боља уз значајније коришћење компаративних предности које имају двије земље.

Истакао да је задатак политике да обезбиједи и пошаље позитивне сигнале привредницима да они што боље сарађују.

Пословном форуму БиХ и Србије у Сарајеву присуствовала је делегација Србије са више од 30 представника фирми из различитих сектора привреде које су заинтересоване за контакте са фирмама из БиХ.

CEFTA

Потпредсједник Привредне коморе Србије Михаило Весовић рекао је да ће привредне коморе CEFTA региона наставити да инсистирају код својих влада да се максимално убрзају активности на доношењу релевантних споразума и протокола о међусобном признавању сертификата, увјерења и других докумената.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана