Без авиопревоза око 25.000 путника

Глас Српске
Без авиопревоза око 25.000 путника

ЗAГРЕБ - Чланови синдиката кабинског особља хрватске авиокомпаније "Кроација ерлајнз" започели су у петак четвородневни штрајк због лоших пословних потеза фирме и непоштовања Закона о раду, а трећина летова компаније је отказана, јавиле су агенције.

Управа авиокомпаније процјењује да ће, с обзиром на букинг за наредна четири дана, без авиопревоза остати од 25.000 до 30.000 путника, а директне штете због штрајка износиће милион долара дневно.

Отказани су летови за Беч, Подгорицу, Приштину, Задар и Пулу.

Из компаније наводе да ће због отказивања 33 од укупно 96 летова свим оштећеним путницима бити надокнађена штета.

- Компанија ће свим путницима платити трошкове хотелског смјештаја. Штрајк изазива огромну штету хрватском туризму и руши углед земље. Трпе и јадрански хотели, којима су туристи отказали резервације због немогућности да стигну до својих одредишта - навели су из "Кроација ерлајнза".

Представници синдиката наводе да су били присиљени да организују штрајк јер с управом безуспјешно преговарају о условима потписивања колективног уговора од краја прошле године.
- Не тражимо повећање плата већ само поштовање својих права нематеријалне природе, прописаних Законом о раду. Управа компаније треба да буде смијењена, а надлежни органи треба да "пречешљају" пословање "Ерлајнза" - наводе синдикати.

У синдикату подсјећају да су прошле зиме пристали на смањење плата за пет одсто, али да компанија и даље пропада због, како оцјењују, "неспособности и растрошности руководства, које повлачи погрешне потезе".

"Кроација ерлајнз" је само у првом кварталу 2010. забиљежила губитак већи од 13,91 милиона евра, што је више од 50 одсто губитка из цијеле прошле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана