Банке у Српској снижавају камате

Марина Чигоја
Банке у Српској снижавају камате

БAЊAЛУКA - Поједине банке у Републици Српској почеле су да снижавају каматне стопе на кредите становништву и привреди, а у банкама кажу да смањења иду до два процентна поена.

У НЛБ Развојној банци истичу да су ове године већ смањене каматне стопе на кредите привреди, а сада се иде ка снижавању камата на кредите намијењене становништву.

- Каматне стопе на кредите грађанима смањују се за минимално један процентни поен, односно за више од десет одсто - казали су у НЛБ Развојној банци и додали да прате дешавања на финансијском тржишту те да једном мјесечно разматрају висину каматних стопа.

У Рајфајзен банци кажу да су по други пут ове године снизили каматне стопе на кредите физичким лицима.

- Смањење каматних стопа је реализовано у зависности од врсте кредитног производа и рока отплате кредита, чиме су каматне стопе за одређене кредитне производе смањене до два процентна поена - истакли су у овој банци.

Додају да Рајфајзен банка континуирано прати тржишна кретања и да у складу са њима прилагођава своју кредитну политику.
Извршни директор Удружења економиста РС "SWOT" Саша Грабовац каже да је, ако се има у виду да је опала потражња за кредитима, логичан потез банака било смањење камата.

- Висина смањења камата зависи од пословне политике банке. Неке банке желе да побољшају пословне резултате, а то могу само повећаним пласманом кредита, дакле принуђене су да смањују камате и побољшавају услове кредитирања - казао је Грабовац.

Он је рекао да су банке у РС у једном тренутку на тржишту имале монопол и одређивале камате са доста високим маржама.

- Ипак мислим да су та времена прошла, јер је потражња за кредитима све мања - казао је Грабовац.

Директор Хипо Aлпе Aдрија банке Бањалука Самуел Влчан рекао је раније да су и активне и пасивне каматне стопе у РС и БиХ превисоке.

- Aко узмемо у обзир чињеницу да становници плаћају ефективну каматну стопу на кредите од девет, па чак и десет одсто, морамо признати да је то превисока каматна стопа. Оваква политика каматних стопа узрокује велике проблеме клијентима у привреди, јер им одмаже да буду конкурентни предузећима у ЕУ - казао је Влчан.

 Наплативост

Када је у питању наплативост кредита, у НЛБ Развојној банци кажу да се она креће у границама уобичајеног.

У Рајфајзен банци кажу да су искуства са кашњењима у враћању кредита имали и раније.

- И прије финансијске кризе одређени број кредитних дужника имао је проблема са отплатом кредита - кажу у овој банци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана