Банке потражују 218 милиона КМ кредита

Марина Чигоја
Банке потражују 218 милиона КМ кредита

БAЊAЛУКA - Укупна потраживања банака у Републици Српској по одобреним кредитима предузећима и грађанима у првој половини ове године износила су више од 218 милиона марака, подаци су Aгенције за банкарство РС.

Истичу да су у 2009. години доспјела потраживања по кредитима износила више од 150 милиона марака, те да је тренд раста потраживања настављен и у првих шест мјесеци ове године.

- Овај раст може се довести у директну везу са неповољним условима пословања изазваних свјетском економском кризом - кажу у Aгенцији и додају да су банке у првој половини 2010. године пласирале више од 3,7 милијарди марака кредита, од чега на грађане отпада 1,5 милијарди, а на приватна предузећа 1,8 милијарди марака.

Министар финансија Републике Српске Aлександар Џомбић рекао је да су проблеми у наплати кредита резултат финансијске кризе која се одразила на ликвидност реалног сектора.

- Дошло је до смањења наруџби из иностранства, што је утицало на ликвидност наших предузећа. Прилагођавали смо кредитне линије Инвестиционо-развојне банке РС кроз могућност рефинансирања постојећих дуговања. Повећан је и износ за обртна средства како би била побољшана ликвидност привреде. Иако је због кризе дошло до смањења кредитног портфељеа банака, ситуација још није алармантна - казао је Џомбић.

У Aгенцији за банкарство кажу да банкама квартално достављају дио своје базе података о несолидним комитентима, као и податке за кредите код којих је отплата пала на терет јемаца. Циљ овога, додају у Aгенцији, јесте да банке квалитетније процијене бонитет потенцијалних комитената.

Кредитна способност

У Aгенцији за банкарство РС кажу да раст доспјелих потраживања, посебно у реалном сектору, упозорава на неопходност квалитетније анализе кредитне способности зајмопримаца, али и потребу бољег праћења сервисирања кредита како би се смањила изложеност кредитном ризику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана