Балканске земље из кризе излазе посљедње

Глас Српске
Балканске земље из кризе излазе посљедње

ЛОНДОН - Балканске земље из економске кризе могле би да изађу међу посљедњима, јер је рецесија ове земље касно и захватила, пише јуче лондонски "Фајненшел тајмс".

Позивајући се на мишљење стручњака за европску економију, дневник истиче да се балканске државе, за разлику од централне Европе, спорије опорављају од кризе.

- Разлог за то је повезаност балканских земаља са Грчком и Италијом, како директним трговинским везама, тако и индиректно преко власништва у банкама. Централна Европа, с друге стране, чвршће је повезана са Њемачком, која је економски много јача - наводи "Фајненшел тајмс".

Лист наводи да би Европа могла брже да изађе из кризе од остатка свијета, а охрабрују и подаци о расту индустријске производње у већини европских земаља.

- Предвођене Њемачком, водеће европске економије у посљедњих неколико седмица остварују знатно боље резултате. Пољска, Чешка и Словачка су међу земљама које су имале највише користи од јачања најмоћније европске економске силе - пише лондонски лист.

Додају да Британија економски стоји боље од СAД, а привредни показатељи су врло добри и у Пољској, Турској и Русији.

- Тренд економског раста у европским земљама наставиће се све до краја године. Ни посустајање америчког економског опоравка, које ће се неминовно осјетити у другим дијеловима свијета, не пријети да у скоријој будућности изазове веће потресе у Европи - примјећује "Фајненшел тајмс".

Европска унија

Привредни раст код чланица Европске уније знатно је повећан у другом тромјесечју ове године. Најновији подаци показују да се стопа незапослености у ЕУ није повећала још од фебруара, мада је и даље на високом нивоу од готово десет одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана