Aвиопревозници из региона треба да се удруже

Глас Српске
Aвиопревозници из региона треба да се удруже

БЕОГРAД - Договор о заједничком коришћењу флота "Јат ервејза" и "Монтенегро ерлајнса" од 31. октобра одличан је пословни потез и било би добро да се и авиопревозници других бивших југословенских република удруже, рекао је јуче државни секретар Србије за ваздушни саобраћај Миодраг Миљковић, пренио је Танјуг.

Он је истакао да се удруживање авиопревозника тренутно дешава свуда у свијету.

Навео је да су се због смањивања трошкова и боље организације летова удружиле авиокомпаније "Ер Франс" и "КЛМ", "Иберија" и "Бритиш ервејз", као и два највећа америчка авиопревозника.

- Већ смо имали контакте и покушаје да се тако нешто направи и у региону - рекао је Миљковић и додао да би било добро да се одлуке о томе не доносе на основу политичког расположења.
- Партнерски однос регионалних авиокомпанија требало би да буде мотивисан финансијским разлозима и жељом да путници добију много боље услове летења уз ниже цене - нагласио је државни секретар и додао да би српској и црногорској авиокомпанији као партнери првенствено одговарали превозници из Словеније и Хрватске, који у саставу својих флота имају "ербасе" и "канадере".

- Удруживањем авиокомпанија из региона могао би да се направи "ваздушни мост" о којем се дуго причало, од којег би сви имали користи, јер би се тако уштедело и створиле могућности за смањивање цене карата - нагласио је Миљковић.

Генерални директор српског авиопревозника "Јат ервејз" Срђан Радовановић најавио је да ће српска компанија од 31. октобра, када почиње зимски ред летења, успоставити партнерски однос и удружити своју флоту са црногорском компанијом "Монтенегро ерлајнс". Додао је да ће ово омогућити да се повећа број дестинација на које ће се летјети из Београда, Ниша, Подгорице и Тивта, као и ниже цијене авионских карата.

Aеродромске таксе

Миодраг Миљковић је казао да аеродромске таксе у Србији нису високе у поређењу са другим европским аеродромима.

- Добар разговор између превозника и аеродрома могао би да доведе до смањења цене такси. Aли, у Србији су таксе много ниже него у Европи, мада би могле додатно да се смање - додао је Миљковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана