Aранжман са ММФ-ом неће бити угрожен

Жељка Домазет
Aранжман са ММФ-ом неће бити угрожен

СAРAЈЕВО - Стенд-бај аранжман БиХ са Међународним монетарним фондом (ММФ) највјероватније неће бити угрожен, а остало је још да се договори неколико техничких детаља.

Рекао је ово прексиноћ предсједавајући Савјета министара и Фискалног савјета БиХ Никола Шпирић, послије вишечасовног састанка Фискалног савјета са представницима ММФ-а у Сарајеву.

- Вјерујем да ћемо остати у стенд-бај аранжману. Ради се о неким техничким детаљима који треба да се усагласе са одређеним министарствима, а све друге нејасноће су разријешене - казао је Шпирић и додао да је са делегацијом ММФ-а разговарано и о финансијском оквиру буџета БиХ за сљедећу годину и нагласио да ће ово питање морати да се ријеши до новембра.

Представници ММФ-а најавили су прексиноћ да би данас могли саопштити да ли је БиХ испунила све услове за наставак аранжмана и какав ће извјештај предати Борду директора ММФ-а који засједа 27. септембра.

Министар финансија Републике Српске Aлександар Џомбић казао је да је веома изгледан наставак аранжмана, те да су усаглашени готово сви детаљи.

- Остало је да се усагласи још неколико техничких детаља са ФБиХ, која треба да достави одређене податке који се односе на ревизију из области борачко-инвалидске заштите - казао је Џомбић и додао да четврта транша из стенд-бај аранжмана са ММФ-ом износи 38 милиона евра и да трећина припада РС. Џомбић је казао да Фискални савјет БиХ није могао да усагласи фискални оквир БиХ за идућу годину, те да није ријеч о "претходној мјери", због чега је остављен рок до новембра за усаглашавање оквирног буџета.

- Придржаваћемо се принципа да покушамо оставити исто стање као и за 2010. годину. Министар финансија БиХ Драган Вранкић остао је при ставу да буџет заједничких институција буде повећан за 220 милиона марака и зато нисмо могли да договоримо расподјелу прихода са јединственог рачуна индиректних пореза - рекао је Џомбић и додао да ће ентитети врло тешко пристати на повећање буџета заједничких институција.

Министар финансија ФБиХ Вјекослав Беванда рекао је да ће аранжман са ММФ-ом бити настављен ако буду испуњени сви неопходни услови, међу којима је и ребаланс буџета ФБиХ.

Делегација ММФ-а, коју предводи шеф Мисије за БиХ Костас Кристоу, борави у БиХ од 18. августа у оквиру наставка другог прегледа стенд-бај аранжмана и испуњавања услова из писма намјере.

Од продужетка аранжмана зависи и новац Свјетске банке и Европске комисије. БиХ је до сада из аранжмана вриједног 1,2 милијарде евра повукла око 360 милиона евра.

Продужетак

Од продужетка аранжмана БиХ са ММФ-ом зависи и новац Свјетске банке и Европске комисије. БиХ је до сада из аранжмана вриједног 1,2 милијарде евра повукла око 360 милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана