“Агрохерц” продаје имовину: На добошу цијеви и метални кревети

Данијела Бајић
“Агрохерц” продаје имовину: На добошу цијеви и метални кревети

БИЛЕЋА - Преосталу покретну имовину билећка фабрика “Агрохерц” у стечају на добош је понудила по цијени од 711.000 марака, а сав прикупљени новац биће преусмјерен на враћање дугова.

Продаја преостале имовине ове фирме, чија је основна дјелатност била производња сточне хране, планирана је 13. септембра са почетком у девет часова у просторијама Окружног привредног суда у Требињу.  

На продају су понуђене челичне траке у котуру, шавне цијеви прве класе, затим метални кревети на спрат и недовршени контејнери за пчеле. Покретна имовина је ускладиштена у производним халама “Фрукта трејда” у Дервенти. 

Стечајни управник у овом поступку Славко Илић казао је за “Глас Српске” да је дио имовине од 2017. године па све до сриједе био под царинским надзором, због чега се овај процес одужио. 

- Да није било тога, ова стечај би давно био окончан. Међутим, прије неки дан сам платио царине и ПДВ за ту робу у износу од 170.000 марка, јер је роба све вријеме била под царинским надзором - казао је Илић. 

Додао је да ће продајом тог преосталог дијела имовине привести крају овај стечајни поступак који је отворен 2021. године. 

- За то вријеме виши исплатни ред измирен је у цијелости. Све остало што сад скупимо биће усмјерено за општи исплатни ред, рачунамо да би и ту могло бити измирено неких 50 одсто обавеза, ако би се продало по понуђеној цијени. Међутим, питање је да ли ће се уопште ико јавити, с обзиром на тренутно стање на тржишту - казао је Илић. 

Додао је да је сљедећи корак затварање стечајног поступка, а за дио који се не наплати по закључењу овог процеса, суд доноси рјешење о отпису. 

Ова фирма, коју је 2013. године преузео некадашњи “Житопродукт” или “млин”, како су га Билећани звали, који је тада, такође, био у стечају, остала је дужна по 20 плата од по 520 марака сваком од својих пет радника.

- Укупан дуг према повјериоцима износио је око 3,22 милиона марака, што је и био један од разлога отварања стечаја у овој фирми - рекао је Илић. 

Осим ове покретне имовине, фирма “Агрохерц” је на претходним лицитацијама уновчила силосе, пољопривредне зграде, објекат творнице кекса, млин, складиште и пољопривредно земљиште.

- Силоси су отишли за свега 500.000 марака, што баш и није за похвалу - казао је Илић. 

Он је подсјетио да се покретна имовина, која је тренутно на добошу, продаје у виђеном стању те да трошкови који су везани за пренос власништва, порези, ПДВ и друго падају на терет купца.

Од најављених великих инвестиција 2013. године, према наводима из медија, у млинове и машине није уложена ниједна марка нити је покренута производња, али је упркос томе предузеће за двије године остварило приход већи од 15 милиона марака. Тако је према званичним подацима и завршном извјештају о пословању предузеће “Агрохерц” у 2016. години имало 11,09 милиона марака прихода и остварило добит од 85.054 марке.

КАУЦИЈА 

Како је наведено у овом огласу, купац је дужан да најкасније у року од 15 дана по објављеној лицитацији уплати излицитирану цијену умањену за уплаћену кауцију. У противном кауција ће припасти стечајном дужнику. По уплати цјелокупне излицитиране цијене купац може преузети покретне ствари. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана