Рачун дневно запечати двије радње

Милијана Латиновић
Рачун дневно запечати двије радње

Бањалука - Да сива економија не посустаје потврђују и најновији подаци према којима инспектори због неиздавања фискалних рачуна у просјеку дневно затворе двије радње у Српској.

Према подацима Пореске управе РС, од јануара до краја маја ове године обављено је укупно 1.509 контрола евидентирања промета путем фискалних каса, а током сваке друге провјере утврђени су пропусти.

- У 668 случајева утврђене су неправилности, због чега су инспектори издали 720 прекршајних налога на укупан износ казне од 504.500 марака. У том периоду за 257 пореских обвезника изречена је мјера привремене забране обављања дјелатности у трајању од 15 дана због неиздавања фискалних рачуна - навели су у Пореској управи и додали да је приликом тих контрола затечено и пет непријављених радника.

У Пореској управи наглашавају да ће контроле евидентирања промета путем фискалних каса наставити током цијеле године, у оквиру својих редовних активности.

- Неиздавање фискалних рачуна од стране пореских обвезника показује да је њихово пословање нелегално и значи неприказивање прихода и утају пореза. Контролама само спречавамо пореске обвезнике да раде нелегално, да врше утају пореза и да буду нелојална конкуренција оним обвезницима који издају фискалне рачуне - истакли су у Пореској управи.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић каже за “Глас Српске” да пословна заједница подржава рад инспектора, те да очекују једнак третман свих послодаваца.

- Сматрамо да је много оних који не издају фискалне рачуне и да ту леже огромне резерве прихода који би требало да се слију у буџет. Када би сви они плаћали порезе и доприносе, а не исплаћивали плате “на руке”, те продавали робу и услуге уредно преко рачуна, могли бисмо смањити проценат пореза и доприноса, што би омогућило раст плата. Само у том случају просјечна плата би и до краја ове године могла достићи 1.000 марака - рекао је Шкребић и поновио да су они послодавци који раде мимо закона нелојална конкуренција и својим илегалним радом урушавају привреду.

Коментаришући податак да је за пет мјесеци без уговора о раду затечено пет радника у Српској, Шкребић истиче да је јавна тајна да у сивој зони има много више радника, те да је сиву економију немогуће искоријенити, али да  све снаге треба да буду упрегнуте ради њеног сузбијања.

* Затворени објекти по подручним центрима Пореске управе у првих пет мјесеци 2019.

79 - Бањалука

37 - Добој

33 - Приједор

32 - Бијељина

30 - Зворник

24 - Источно Сарајево

22 - Требиње

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана