Žene u glavnim filmskim ulogama uspješnije od muškaraca

Agencije
Žene u glavnim filmskim ulogama uspješnije od muškaraca

Filmovi sa ženama u glavnim ulogama imaju veći prihod od onih u kojima glavne uloge igraju muškarci, zaključak je novog istraživanja koje je sprovela Agencija za kreativne umjetnosti i “Shift7”.

Istraživanje je obuhvatilo 350 popularnih filmova od 2014. do 2017. godine, a definicija glavnog glumca je bila da je riječ o prvom glumcu koji je naveden u službenim reklamnim materijalima. Od toga su 105 bile žene. Kada je svaka kategorija bila podijeljena po utrošenom budžetu, filmovi sa ženama u glavnoj ulozi su nadjačali one u kojima su glavne uloge igrali muškarci.

Kristi Hubeger iz Agencije za kreativne umjetnosti je objasnila da u filmskoj industriji često postoji predrasuda koja se maskira kao znanje, a rezultati istraživanja pokazuju da publika voli da vidi neke novitete radije nego uobičajenu akciju, naučnu fantastiku ili klasični dramski film s glavnim muškim glumcima. To je dokazao uspjeh “Marvelovog” filma “Crni panter”, hit komedije “Ženski izlet”, “Diznijevog” filma “Moana”, zatim filmova “Džejn”, “Atomska plavuša” i “Čudesna žena”.

Istraživanje je takođe pokazalo da od 2012. godine nijedan film nije zaradio više od milijardu dolara, a da nije prošao tzv. Bečdelov test, koji traži da u filmu dva ženska lika razgovaraju o nekoj temi koja se ne odnosi na muškarce.

Ovo istraživanje bi moglo uticati na promjene u Holivudu kad su u pitanju ženske uloge u filmovima, jer se pokazuje da trend filmova sa ženama u glavnoj ulozi ima uspjeha kod publike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana