Жене у главним филмским улогама успјешније од мушкараца

Агенције
Жене у главним филмским улогама успјешније од мушкараца

Филмови са женама у главним улогама имају већи приход од оних у којима главне улоге играју мушкарци, закључак је новог истраживања које је спровела Агенција за креативне умјетности и “Shift7”.

Истраживање је обухватило 350 популарних филмова од 2014. до 2017. године, а дефиниција главног глумца је била да је ријеч о првом глумцу који је наведен у службеним рекламним материјалима. Од тога су 105 биле жене. Када је свака категорија била подијељена по утрошеном буџету, филмови са женама у главној улози су надјачали оне у којима су главне улоге играли мушкарци.

Кристи Хубегер из Агенције за креативне умјетности је објаснила да у филмској индустрији често постоји предрасуда која се маскира као знање, а резултати истраживања показују да публика воли да види неке новитете радије него уобичајену акцију, научну фантастику или класични драмски филм с главним мушким глумцима. То је доказао успјех “Марвеловог” филма “Црни пантер”, хит комедије “Женски излет”, “Дизнијевог” филма “Моана”, затим филмова “Џејн”, “Атомска плавуша” и “Чудесна жена”.

Истраживање је такође показало да од 2012. године ниједан филм није зарадио више од милијарду долара, а да није прошао тзв. Бечделов тест, који тражи да у филму два женска лика разговарају о некој теми која се не односи на мушкарце.

Ово истраживање би могло утицати на промјене у Холивуду кад су у питању женске улоге у филмовима, јер се показује да тренд филмова са женама у главној улози има успјеха код публике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана