Вукашин Марковић, “Ајри Еф-Ем”: Музика је емоција саткана од звука

Милош Васиљевић
Вукашин Марковић, “Ајри Еф-Ем”: Музика је емоција саткана од звука

Музику доживљавам као емоцију саткану од звука, а наступом на Тјентишту даћу све од себе да тоновима које пуштам направим добру забаву, рекао је Вукашин Марковић из састава “Ајри Еф-Ем”, који ће ове године у улози ди-џеја, заједно са Сергејем Трифуновићем, Гилетом из “Електричног оргазма”, Василом Хаџимановим,

 Миком из групе “Сопот” и Реми из групе “Елементал” наступити на “Ок фест афтер партију”.

ГЛАС: Да ли су људи на Балкану приклоњени слободарском звуку реге музике?

МАРКОВИЋ: Мало сам се изопштио из реге музике генерално. Одувек сам преферирао старији звук, нешто што се дешавало много пре нас, али сам свакако пратио сцену. Оно што могу да закључим је да је реге заступљен на Балкану, баш као и на целом свету, а да људи са ових простора могу да се поистовете са неким порукама које садржи филозофија реге музике. Оно што можда може бити боље је квалитет саме музике, вербализација поруке и начин на који се пласира.

ГЛАС: Шта сте спремили за концерт на “ОК фесту”?

МАРКОВИЋ: Спремио сам лаптоп и интернет да пустим све што ми те ноћи падне на памет с циљем креирања добре забаве.

ГЛАС: Да ли музика искључиво треба да буде средство слободе и емоције?

МАРКОВИЋ: Музика је жива ствар и нисам сигуран да се слаже са било каквом врстом искључивости. Лепота музике је то што подразумева избор. Ако кажемо да је избор заправо слобода, слажем се да музика јесте слобода. Ништа мање не подразумева ни емоцију. Ја је доживљавам као емоцију саткану од звука. Музика је прилика да се формира својеврсна спрега између креатора звука и слушаоца. Да ли ће та спрега подразумевати племенитост, квалитет или примитивизам и плиткост, питање је избора, како једне тако и друге стране. Између је свакако неки звук. Онакав каквим га чинимо.

ГЛАС: Шта очекујете од фестивала као што је “ОК фест” и по чему мислите да је другачији од других?

МАРКОВИЋ: Очекујем да се лепо проведем. Знаћу по чему је другачији након што га доживим. Мени је другачији утолико што је ово прва фестивалска прилика да пуштам музику а не интерпретирам је.

ГЛАС: Проглашени сте за најбољи реге бенд ових простора. Колика је одговорност те титуле?

МАРКОВИЋ: То је лепа ствар. Признање за један вредан рад. Што се одговорности тиче, наш ранији материјал је пре свега одисао, рекло би се, етички исправном причом. Утолико је одговорност поштована. Ми смо након тог поглавља наставили даље кроз нове жанрове, причајући искрено о нашим реге искуствима. Верујем да је одговорност и на тај начин на месту. Више нисмо реге бенд. Реге музици смо дали свој скромни допринос и тога се лепо сећамо, изводећи неке од омиљених нумера из тог периода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана