U pripremi serija “Dina: Sestrinstvo”

Agencije
U pripremi serija “Dina: Sestrinstvo”

Nakon nekoliko pokušaja adaptacije kultnog djela Franka Herberta “Dina”, režiser Deni Vilnev već uveliko radi na svojoj verziji, koja će se u bioskopima naći krajem 2020. godine.

Međutim, nedavno je objavljeno da je i platforma “Vorner medija” paralelno naručila i seriju, koju će takođe on režirati.

Radni naziv serije je “Dina: Sestrinstvo”, a radnja će pratiti sestrinstvo Beni Džeserit, moćnu društvenu, političku i religijsku grupu žena koje su kroz godine fizičke i mentalne pripreme dobile nadljudske moći i vještine. Autori serije će biti Džon Spejts i Deni Vilnev.

“Dina” je Herbertov naučnofantastični roman iz 1965. godine. Dobitnik je nagrada “Nebula” i “Hugo” za najbolji roman i smatra se jednim od najboljih naučnofantastičnih romana svih vremena.

Što se novog filma tiče, “Dina” ponovo stavlja još jednog režisera na veliki izazov - adaptaciju ogromnog Herbertovog djela za velike ekrane (uz još filmova, ukoliko navedeni film bude uspješan). Najslavniji pokušaji su bili oni koje je snimio Alehandro Hodorovski i Dejvid Linč.

U decembru 1974. godine Alehandro Hodorovski je trebalo da režira svoju adaptaciju “Dine”. Namjera je bila da film bude dug 10 časova, te da bude ostvaren u saradnji sa Salvadorom Dalijem, Orsonom Velsom, Alenom Delonom, Mikom Džegerom i drugim.

Godine 2013. objavljen je dokumentarni film o Hodorovskom i njegovim pokušajima da adaptira i snimi film baziran na pomenutom romanu.

Prvi film “Dina”, koji je režirao Dejvid Linč, objavljen je 1984. godine, skoro 20 godina nakon objave knjige. Iako su mnogi dijelovi knjige predstavljali prave izazove režiserima, Linč je tada naveo da je zadovoljan filmom iako kritike tada nisu bile u njegovu korist. Naime, navodilo se da je radnja nerazumljiva i da nije usklađena sa knjigom i film je razočarao brojne obožavaoce (i Herberta, ali i Linča).

Film koji Vilnev sprema će se fokusirati na Pola Atreida (Timoti Šalame) i njegovu porodicu, te na nekoliko članova jakog sestrinstva Beni Džeserit.

Nije objavljen datum kada bi serija trebalo da bude emitovana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana