Спот о којем прича цио свијет: “Није могуће скренути поглед” VIDEO

Агенције
Спот о којем прича цио свијет: “Није могуће скренути поглед” VIDEO

Амерички репер Чајлдиш Гамбино спотом за сингл “Ово је Америка” изазвао је дебате широм света и гомилу текстова који објашњавају шта се у споту заправо дешава.

Све почиње столицом и гитаром у наизглед празном хангару. Столици потом прилази црнац, узима инструмент и почиње да свира, након чега се кадар помјера и иза металног стуба видимо Гамбина. Непомично стоји, без мајице, само са златним ланчићем око врата. Ту се чују први тактови музике, он почиње да игра и све дјелује весело и лијепо.


Међутим, усред веселе мелодије и ђускања Гамбино вади пиштољ и мушкарцу пуца у потиљак.

“Ово је Америка”, чује се који трен касније.

Спот познатог глумца и комичара Доналда Гловера, који репује као “Чајлдиш Гамбино” објављен је у недјељу, до сада га је на Јутјубу погледало готово 75.000.000 људи и о њему се прича широм свијета.

Осим тога, готово сви главни свјетски медији коментарисали су поруке спота, а објављен је и низ текстова у којима се објашњава шта се заправо дешава, уз истицање детаља које сте можда пропустили.

Сви су сагласни у једном – спот морате погледати више пута да бисте ухватили све што треба, док чувени “Ролингстоун” пише да је ријеч о “кошмару са којег није могуће скренути поглед”.

А које поруке шаље? О томе се може дебатовати. О полицијском насиљу, расизму, положају црнаца у САД, коришћењу оружја...

Један од шокантнијих тренутака у споту је кад Гловер уплеше у просторију у којој пева госпел хор, неко му добаци калашњиков и он их све побије, наставивиши одмах са ђускањем. На интернету се може прочитати да је та сцена заправо порука о масакру у Чарлстону из 2015. године када је убијено девет пјевача госпел хора.

Занимљив је и однос према оружју – и послије убиства мушкарца са гитаром на почетку и послије убиства припадника хора Гамбину прилази неко ко оружје односи у црвеном платну.

Кажу, то је порука да данашње друштво више цијени вредност оружја него људске животе.

Спот је и поред тога пун апсолутно надреалних сцена – Гамбино плеше у пратњи гомиле дјеце у школским униформама, док се иза њих одиграва прави хаос, појављује се јахач на белом коњу који би требало да симболизује долазак апокалипсе.

Такође, многи су примјетили и да Гловерови покрети личе на лик Џима Кроуа, расистички приказ црнца са краја 19. вијека у САД, према којем постоје и “Џим Кроу закони” о расној сегрегацији.

Поред тога, наводи се и да плес гомиле дјеце док се све око њих распада симболизује како друштвене мреже и ентертејнмент могу да скрену пажњу са битних ствари.

На крају спота Гловер у готово потпуном мраку бежи од групе бијелаца, а многи су за то истакли повезаност са филмом “Get out”.

Спот је режирао Хиро Мураи, који је са Гловером сарађивао на серији “Атланта”.

Иначе, Доналд Гловер је ове године освојио Греми пjесму “Redbone”, а ускоро ће се појавити и у биоскопима у улози младог Ленда Калризијана у филму о младом Хану Солу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана